Hoe worden travel apps succesvol? 4 key take aways #eyefortravel2015

In de laatste parallel sessies in de Mobile zaal van het Eye for Travel congres, kwamen er verschillende vooruitstrevende bedrijven aan bod met de nieuwste ontwikkelingen rondom apps in hun organisatie. Vueling Airlines, TripAdvisor en Hostelworld zijn daar voorbeelden van. Aan de hand van 4 key take aways; customer experience, listen, test en innovate laten deze bedrijven zien hoe zij apps hebben geïntegreerd en waarom die take aways zo belangrijk zijn.

Vueling Airlines

Marion Bauer, de E&M Commerce Director van Vueling Airlines vertelde hoe Vueling zag dat de ontwikkelingen ontzettend snel gingen en hoe het bedrijf getracht heeft vanaf het begin actief te zijn op het gebied van mobiel. In 2010 is de airline gestart met mobile check in en in 2015 richten zij zich op een mobile self management tool.

TripAdvisor

Rory Kenny, Director Mobile Partnerships bij Tripadvisor nam de lead bij de presentatie over mobile bij TripAdvisor. Want ook zij hebben veel gedaan op het gebied van mobile, op het moment gaat minstens 50% van alle traffic via mobiel (4 jaar geleden was dit slechts 10%). Begin dit jaar is mobiel traffic de desktop traffic voorbij gegaan. In-destination gebuik van de Tripadvisor app is ook explosief gegroeid de afgelopen jaren. Ruim 50% van de TripAdvisor app bezoekers is op zoek naar informatie over hotels, 72% zoekt info van restaurants, 64% leest reviews, 81% gebruikt de navigatie in de buurt (Connected Traveller Trip Barometer 2015).

Blog Eye for Travel - TA mobile desktop

Hostelworld

Breffni Horgan, hoofd product & design van de Hostelworld Group, vertelt over de ontwikkelingen die Hostelworld heeft doorgemaakt met betrekking op apps. Hostelworld is een boekingsplatform met meer dan 30.000 hostels ter wereld en zij zijn een voorloper op het gebied van apps, hun eerste app werd gelanceerd in 2010. De reizigers reageerden daar ontzettend goed op en hebben de app massaal gedownload, wat niet werd verwacht door Hostelworld. Inmiddels komt de meeste traffic ook via apps.

Blog Eye for Travel - Hostelworld 4

Customer Experience

Het belang van speed

Vueling Airlines besteed veel tijd aan de snelheid van de app zodat de klanten een vlucht snel en simpel kan boeken via de app. Een voorbeeld daarvan is dat Vueling een last search functionality heeft toegevoegd, die wordt aan de consument gepresenteerd bij een volgend bezoek. Daarbij is de checkout snel en simpel, de NFC technology wordt gebruikt om klantgegevens te scannen, zoals bijvoorbeeld credit card informatie.

Speed is zeer belangrijk in het mobiele boekingsproces. Vueling heeft hier veel aandacht aan besteed de afgelopen periode en zij hebben duidelijk een toename gezien in het aantal boekingen. Het boeken van een ticket via de mobiele website duurt in totaal 1:35 minuut. Vergeleken met RyanAir, EasyJet en Norwegian Airlines heeft Vueling het snelste boekingsproces.

Blog Eye for Travel - Vueling airlines bench

 • In deze afbeelding heeft alleen RyanAir geen boekingstijd, dat kwam vanwege een storing op de website tijdens het maken van het filmpje, legt Marion uit.

Met de app wil Vueling tijjdens de hele customer journey bij de klant blijven. Via push notificaties worden klanten geïnformeerd over wijzigingen ten aanzien van hun vlucht. Vueling probeert op het juiste moment aanwezig te zijn bij de klant.

Onthouden waar je geweest bent?

Recentelijk heeft TripAdvisor de Travel Timeline geïntroduceerd. Je kan in je persoonlijke timeline in de app registreren waar je bent en meteen krijg je inzicht in welke restaurants in de buurt zijn. Deze informatie wordt vastgelegd en hiermee krijg je in de Tripadvisor app een helder overzicht in de tijd. “Everything to remember your favourite trip”.

Blog Eye for Travel - TA timeline

Luister

De feedback van de gebruikers is ontzettend belangrijk en dat laat Hostelworld heel goed zien. Als een app wereldwijd gaat kun je er niet vanuit gaan dat een app in elk land op dezelfde manier gebruikt wordt. Hostelworld heeft veel verschillen meegemaakt en moest voor bepaalde culturen en landen de app aanpassen. Een voorbeeld hiervan was China, waar Google niet werkt, maar waar de app met een hele andere insteek ontwikkeld moest worden.

Blog Eye for Travel - Hostelworld 2

Keep customers at heart – Breffni Horgan

Test

Het testen van de apps is volgens Breffni ook een onmisbaar onderdeel. Bij de Hostelworld Group duurde het soms maanden om een app te testen zodat de reiziger een optimale app zou kunnen downloaden. In onderstaande afbeelding zie je welke methoden daarvoor gebruikt zijn. Op allerlei manieren wordt ervoor gezorgd om die customer experience te optimaliseren.

Blog Eye for Travel - Hostelworld 3

Innovatie

TripAdvisor heeft onlangs de nieuwe feature offline navigation geïntroduceerd wat het in-destination (op bestemming) gebruik van de app zeer aantrekkelijk maakt voor reizigers.

Het direct boeken bij TripAdvisor wordt een steeds groter onderdeel. Partnerships met La Fourchette (restaurants) en Viator (attracties) zijn hiervoor cruciaal, zodat TripAdvisor niet alleen informatie aanbiedt, maar dat attracties of restaurants ook direct bookable zijn.

Blog Eye for Travel - TA bookable

De nieuwste innovatie ten aanzien van app engagement in IOS (volgens Rory kenny van TripAdvisor) is een deeplink via Google Search naar de apps op je telefoon. Als je op je mobiel een zoekopdracht uitvoert op het internet wordt je dus meteen doorgelinkt naar de juiste app op je telefoon. Deze optie heeft veel potentie aldus TripAdvisor.

Blog Eye for Travel - TA google insearch

Om samen te vatten

4 key take aways voor het gebruik van een succesvolle app:

 1. Customer experience
 2. Luister
 3. Test
 4. Innovatie

Dit blog is in samenwerking geschreven met Tessa de Rouw.

Credits headerafbeelding: Wolf Gang (CC)

The Connected Traveler en de keuzes

Wat nemen we liever mee op reis: onze smartphone of toilettas? Volgens Gwenael Merlin, Director of Partnerships Emea Tripadvisor, kiezen we mondiaal in toenemende mate voor de smartphone. En als je erover nadenkt is dit natuurlijk logisch. Los van het feit dat je overal vrij eenvoudig toiletartikelen kunt kopen: met onze smartphone zijn we altijd connected. En: connected zijn vinden wij als mens en als reiziger nu eenmaal steeds belangrijker worden, connected traveling dus.

De ochtend van dag 1 van Eye for Travel belichtte deze connected traveler van verschillende kanten. Vanzelfsprekend vielen de woorden: seamless experiences, connecting the dots, importance of local, intelligence and personalised data regelmatig in de verschillende presentaties.

Enough of the noise

Rondom de connected traveler had Torsten Kriedt, VP Corporate Inteligence BCD Travel, een interessante stelling: “ Enough of the noise”. Hij doelde hiermee op alle partijen in de markt die eindeloos retargeten en mailen op een ooit ingevoerde potentiële reisbestemming. Je kent het wel: bestemmingen waar je een jaar later nóg een ‘personalized’ aanbod van ontvangt. Terwijl je allang hebt besloten dat het een andere bestemming moest worden. En je hier inmiddels natuurlijk ook bent geweest. 

Not everyone can connect the dots

Kriedt gelooft hier niet in. Hij vraagt zich dan ook hardop af welke gedachte hierachter zit. Bezoeken we soms allemaal een paar keer per jaar dezelfde bestemming? En: passen we altijd binnen hetzelfde profiel? Natuurlijk niet: soms reis je zakelijk, soms privé en soms in een vriendengroep. We hebben niet meer één, maar meerdere customer journeys van de klant in kaart te brengen en te volgen.

Hiernaast zijn er natuurlijk enorm veel kanalen en mogelijkheden om (potentiële) reizigers te benaderen. Ook hierin is de reisbranche natuurlijk sterk ontwikkeld. Misschien wel te goed? Voor Kriedt inderdaad de vraag. Hij zegt hierover: “Not everyone can connect these dots.” 

Customer centric

Spelen alle aanbieders hier voldoende op in? Waar baseren we ons aanbod eigenlijk met zijn allen op? Goede vraag. De branche was er dinsdag in Amsterdam in ieder geval van overtuigd dat we niet meer alles rondom de boeking moeten centreren, maar rondom de reiziger: customer centric handelen dus.

Airco en Wi-Fi

Tripadvisor communiceerde data uit hun TripAdvisor Travel Traveler Survey (wereldwijd onderzoek onder ruim 34.000 consumenten) over reizigers en hun motivatie. Zo vinden we wereldwijd dat Wi-Fi en Airco, must have hotelvoorzieningen zijn waar we niets extra’s voor willen betalen. Roomservice daarentegen eindigt op de laatste plaats van noodzakelijke voorzieningen voor de reiziger. 

Reviews

89% van de reizigers geeft aan dat reviews van invloed zijn in het boekingsproces. Van de wereldwijde hotels vindt 96% reviews belangrijk om boekingen te genereren. De constatering vanuit de zaal dat TripAdvisor de afgelopen jaren ook de hoeveelheid werk voor de hotelmanager behoorlijk heeft vergroot, zou je in dit licht kunnen plaatsen. 

De invloed van social

Meer dan de helft van alle reizigers in het onderzoek kiest zijn bestemming op basis van persoonlijke voorkeur. Een goede tweede zijn de aanbevelingen van derden.

Volgens het onderzoek hebben reizigers het meeste vertrouwen in een locatie wanneer deze door TripAdvisor positief wordt beoordeeld. TripAdvisor staat dan ook met 82% bovenaan in het lijstje van genoemde partijen. Maar niet al te ver hiervandaan volgen LinkedIn (69%), Pinterest (61%) en Google+ (56%). Interessant om te zien. Het is dan ook vast niet voor niets dat onderlinge samenwerking flink wordt opgezocht.

Overigens op de laagste plaats eindigt Facebook met 46%.

“ So, the hell to the OTA’s?”

Je kunt er natuurlijk op wachten: deze vraag vanuit het publiek aan de hotelketens die zich op allerlei manieren steeds succesvoller aan het onderscheiden zijn. We zagen presentaties over mooie loyalty programma’s, een omni-aanwezigheid in de customer journey en interessante pricing. En dan blijf ik tóch verbaasd over de enorme voorzichtigheid waarmee hierop antwoord wordt gegeven. Logisch dat je belangrijke samenwerkingspartners niet wilt schofferen en natuurlijk is de afhankelijkheid van de OTA’s nog steeds enorm, maar hier wordt een opvallende diplomatie en voorzichtigheid gebruikt.

Want wat is er mis mee om hardop uit te spreken dat je vanuit de hotelbranche een stukje zelfstandigheid en marktgebied terug wilt claimen? En dat je hierbij meerdere distributiekanalen inzet om de reiziger naar je toe te trekken? Dat je gaat voor een mix van direct en indirect aanbod en hierbinnen differentieert?

Vanuit die gedachte alleen al is het opschudden van de markt best een hele verfrissende…..

Credits headerafbeelding: N i c o l a (CC)

“Overtref alle verwachtingen van je klant met jouw mobiele strategie” – EyeforTravel liveblog

De eerste parallelsessie in de Mobile zaal van het Eye for Travel congres stond in het teken van mobiele strategie en hoe om te gaan met ontwikkelingen op mobiele apparaten. Deze sessie werd verzorgd door drie sprekers bestaande uit Ivan Kozlov, Head Mobile van Aviasales (Je kunt het Russische bedrijf kennen van Aviasales, JetRadar, Hotellook.com of Travelpayouts), Kerstin Steinberg, Director of Marketing bij Worldhotels en als sponsor sprak het bureau Front Page.

Mobiel is geen keuze meer

Ivan vertelde over de uitdagingen die hij als Russische airline meemaakt op het gebied van mobiele strategie. 30% van hun omzet komt van mobiele apparaten. Inmiddels wordt bijna 81% van alle mobiele searches via een smartphone gedaan. Een gebruiker wil mobiel zowel informatie vinden, inspiratie op doen en kunnen boeken.

In november 2014 haalde mobiel traffic, desktop traffic in als grootste device qua zoekopdrachten bij Google volgens Front Page. Nu bedienen we met onze smartphone de televisie, plegen we zoekopdrachten vanaf de bank en maken we videos. Maar liefst 80% multitaskt op mobiele apparaten als men TV aan het kijken is.

Kerstin voegde hier nog aan toe dat bij Worldhotels maar liefst 47% van alle last minute boekingen via mobiel gemaakt werd in 2014. Eerder onderzoek van Ebookers wees dit ook al uit. Waarom vroeg men zich af bij Worldhotels. Conclusie is dat mensen op weg zijn, of moeten bijna weg moeten voordat ze een last minute boeking maken. Men heeft dan niet altijd een desktop voor handen. De technologie is zover dat WiFi bijna overal beschikbaar is. Men kan dus mobiel boeken.

De Chinese markt liet een nog absurder beeld zien. Voor Worldhotels steeg het aandeel van mobiele boekingen, ten opzichte van het totaal aantal online boekingen, van 11% naar 41%. In één jaar tijd! Mobiel is allang geen keuze meer.

Phablets als apart device

Naast de cijfers presenteerde Ivan ook een aantal trends. Een daarvan was het gebruik van phablets. De opkomst van phablets, die in 2014 nauwelijks gebruikt werden in Rusland, interessant te noemen. Ivan verwacht dan ook dat voor zijn merken de phablet het snel van de tablet en desktop gaat winnen. Men is mobieler met een groter scherm.

Kerstin (Worldhotels) en Front Page merkten terecht op dat dit ook aan het product van Aviasales ligt. Een vlucht van €200 boek je nu eenmaal sneller mobiel (via smartphone of phablet) dan een cruise van €3.000. Ook is de doelgroep op tablets gewoonweg anders. Gebruikers van tablets zijn volgens Kerstin en Front Page vaker families of ouderen, terwijl de phablet vaker voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Kijk dus goed naar je product en doelgroep voordat je conclusies trekt!

Unbundling om te voldoen aan de wens van de gebruiker

Binnen een mobiele strategie is het interessant om te kijken naar unbundling van functies. Ivan noemde als voorbeeld Facebook. Binnen Facebook zijn er aparte mobiele applicaties voor o.a. Messenger, Groups en Paginabeheer gemaakt. Een goed idee volgens Ivan, omdat de functies van die apps anders zijn dan de functie van Facebook zelf. Zo creëer je gemak voor de eindgebruiker, doordat hij of zij alleen Messenger hoeft te gebruiken tijdens een gesprek en Facebook links kan laten liggen. In de reisbranche kun je denken aan bundling en unbundling van mobiele applicaties voor aparte gebruiksdoelgroepen zoals “dromers” en “boekers”.

Ivan Kozlov - Unbundling tijdverspilling of essentieel

Mobiele website of mobiele app?

Het is een veelbesproken dilemma: “Wanneer kies je voor een mobiele site en wanneer voor een app?” De oplossing is minder simpel dan de vraag. Kijk hiervoor goed naar jouw product en jouw doelgroep. Apps gebruikt men alleen om een speciale gebruiksreden. Een mobiele app moet dus waarde bieden aan gebruikers. Met vindbaarheid als doel kun je beter gaan voor een mobiele website. Vooral nadat Google het mobile-friendly logo heeft toegevoegd in de zoekresultaten.

“Its all about having a certain purpose of serving the customer online” Kerstin Steinberg

Wearables worden de nieuwe trend

Waar mobiel de grote trend was de afgelopen jaren, gelooft Kerstin in wearables. Zij ziet de invloed van deze wearables als groot voor de reisbranche. Gemak is hierbij het toverwoord. Je draagt een wearable gewoon bij je, snelle oplossingen zijn voor handen. Denk bijvoorbeeld aan het inchecken met je wearable voor hotelkamers, het reserveren van een tafel in een restaurant, of een betaling voltooien. Puur gemak voor de consument. Nu nog iedereen aan de wearables krijgen.

Wearables zijn volgens Kerstin de nieuwe trend

Leer van andere branches

Door alleen te kijken naar de reisbranche kom je niet altijd verder. Kerstin stelt dat het belangrijk is om ook naar andere branches te kijken. Ook in andere branches is men bezig met mobiel en het creëren van nieuwe strategieën. Twee voorbeelden van innovatieve apps voor haar.

 1. Stel je voor: Je loopt door de stad en hebt wel zin in een kopje koffie. Je besteld alvast jouw gewenste koffie en betaald deze direct online in de app. Puur gemak voor jou, je hoeft de koffie alleen nog maar op te halen. Dit is bijvoorbeeld verwerkt in de app van Starbucks.
 2. Herken je dit? Iemand op straat loopt met een toffe jas, dat type wil jij ook wel. Zalando test hiervoor een nieuwe oplossing. De Fashion Finder; een app met beeldherkenning die in de webshop van Zalando vergelijkbare producten vind.

Moeten we nu massaal investeren in mobiel?

Soms is het gewoon handiger voor hotels om het aanbod via OTA’s te laten lopen. Deze partijen zijn immers al aan het investeren voor alle devices. Ze maken al een mobiele website. Ze zorgen voor inspiratie. Ze zorgen voor mobiele zichtbaarheid en boekingen.

Waarom hotels nu moeten investeren in mobile volgens Kerstin? Alles moet goed zijn in een hotel, dat kost geld. Goed eten. Goed bad. Goede medewerkers aan de receptie. Maar de omgeving veranderd. In de autowereld tel je ook niet meer mee zonder hybride model. Als je niet alleen van OTA’s wil blijven leven in de toekomst, moet je investeren in mobiel.

6 tips om mobiel aan te pakken

Front Page [sponsor] presenteerde een case over RoyalCaribbean.co.uk met 6 tips hoe zij mobiele transformatie aanpakken.

 1. Start met een klein project;
 2. Durf aan te pakken en durf te leren van fouten;
 3. Maat alles goed meetbaar;
 4. Gebruik analytics en feedback van gebruikers om te blijven verbeteren;
 5. Pak de onderdelen waar je gemakkelijk omzet verhoogd;
 6. Brief stakeholders goed.

Het probleem van Royal Caribbean was de lage conversie in de boekingsfunnel. Een van de oorzaken hiervan was een mobiel-onvriendelijk design. Oplossing? Door stap-voor-stap stukjes van de website mobiel-vriendelijk te maken, te beginnen bij de Cruise Deals. Resultaat is dat de conversie met 21% verhoogd is en de online omzet met 40% is toegenomen.

Resultaten Front Page case

“Rome wasn’t built in one day” Front Page

In februari 2016 is pas 75% van de gehele website mobiel-vriendelijk. De implementatie naar mobiel hoeft dus niet in één keer.

Corné den BraberDit blog is geschreven door Corné den Braber, online marketeer bij RED Online Marketing.

Twitter: @Cdbraber

LinkedIn: Corné den Braber

 

Credits headerafbeelding: Raffaelle Esposito (CC)

The Tweet Experience van Melia Hotels #EyeforTravel2015

Tijdens het Eye for Travel congres nam Marco Fanton, de social media director van Melia Hotels ons mee op het social media avontuur dat Melia Hotels heeft beleefd. Met vele voorbeelden verteld hij hoe Melia Hotels en de gasten dit avontuur, The Tweet Experience, hebben beleefd. Hij begon met de volgende quote:

YOU’VE GOT TO START WITH THE CUSTOMER EXPERIENCE AND WORK BACK TOT TECHNOLOGY. NOT THE OTHER WAY AROUND – STEVE JOBS

Experience

Met ‘The Tweet Experience’ campagne probeerde Melia Hotels de engagement tussen de klant en het bedrijf te versterken en de revenu te verhogen, een gepersonaliseerde engagement met hotels. Niet alleen tijdens het verblijf zelf, maar door alle fasen van de reis. De engagement moest overal zichtbaar zijn. Er was alleen een kleine puntje, de keten had eigenlijk geen goed idee waar ze mee bezig waren of hoe ze een social media campagne moesten vormgeven. Maar ze begonnen gewoon en probeerden van alles uit, en dat werkte, gasten vanuit de hele wereld deden mee. Ook media als de New York Times en de Time pikten het op en verspreidden de campagne.

Stages of Travel

Melia hotels heeft specifiek gekeken naar de fasen van travel: pre-stay, in-hotel, after stay.

Blog Eye for Travel - NH hotels 1

Pre-stay engagement

Een voorbeeld van een campagne van een pre-stay engagement, was het Balibed. Op Twitter hadden ze een tweet gedeeld dat je al een Balibed aan het zwembad kon reserveren voordat je op de bestemming kwam. Die actie ging viraal en mensen hadden voordat ze op vakantie gingen al interactie met het hotel. Dat deden ze ook met een taxibedrijf, waarbij je minstens 24 uur voor je landing de hashtag #WaveTaxi moest tweeten en je had een reservering.

Blog Eye for Travel - NH hotels 5

In-hotel engagement

In de volgende fase, de In-Hotel engagement, gebruikten ze de hashtag #TweetPartySuite om een kamer te boeken en daarmee  de engegagemt te creeren.

Blog Eye for Travel - NH hotels 6

After Stay engagement

De volgende fase was helemaal nieuw voor Melia hotels, de After Stay. In deze fase wilden ze niet de reizigers volspammen met mailtjes, maar een sterke relatie opbouwen door engagement te creëren op Twitter. Met de hashtag #HouseFlashback konden reizigers foto’s delen en daarmee ook direct een vakantie bij Melia hotels winnen.

Blog Eye for Travel - NH hotels 7

Social Business

Een belangrijk advies dat Marco meegaf, was dat social media niet alleen maar leuk is of alleen maar een beleving.  Nee, het is business, het is engagement, dus link je social aan je business want daar krijg je revenu uit.

Resultaten

De resultaten waren enorm.

 • Maar liefst 44% van de pre-stay tweets waren 7 tot 2 dagen voor aankomst.
 • 56% van de tweets waren binnen 48 uur voor aankomst.
 • In totaal zijn er 2.232 nachten geboekt met de tweet; Tweet Party Suite.
 • De Hotel Bar revenu is met 55% gestegen.
 • Een groei van 16,65% in de RevPAR.
 • De tevredenheid van gasten is met 95% gestegen.

“Just do it, move fast, Do things, implement things” – Marco Fanton.

Credits headerafbeelding: Rosaure Ochoa (CC)

De waarde van social media campagnes #Momondo #EyeforTravel2015

Het Eye for Travel congres is in volle gang met veel onderwerpen en veel sprekers, in dit blog komt de sessie aan bod over de social media. De sleutel tot succes voor veel bedrijven is de manier hoe social media geïntegreerd kan worden. Een methodiek, of een structuur zodat social media een goede positie heeft binnen een organisatie. Eén van de voorzitters van de presentaties, Tim Davis, noemt 4 basisprincipes van de functie van social media.

 1. Social media voor monitoring.
 2. Social media voor interactie, customer service, het managen van een proces etc.
 3. Social media om een bepaald bericht of een merk te versterken, door engagement, de interactie en het creëren van beleving.
 4. Social media voor leiding, voor de ontwikkeling van de interesse van fans of volgers, het betrekken van de community en feedback vragen.

De waarde van social media

Camilla Moe Bogen, global head social media van Momondo gaf een presentatie over de waarde van social media binnen Momondo. Bij Momondo hebben ze zich niet alleen afgevraagd hoe ze een succesvolle campagne in kunnen zetten, maar vooral hoe ze de waarde van de social media kunnen bepalen. Hoe kun je de waarde van al die campagnes op social media meten?

IMG_0967

Testen – meten en vergroten is volgens Momondo hetgeen wat werkt. Het testen van de campagnes, het meten van de resultaten en als het goed werkt? Vergroten, in meerdere markten dezelfde soort campagne.

Van social proof naar social value

In verleden lag de focus van de social media altijd op de social proof – hoe meer likes, hoe beter. Die focus hebben ze weerlegd naar een focus op de waarde van social media. Het verkrijgen van meer traffic naar de website, het verkrijgen van revenue uit de social media en een grotere naamsbekendheid op social media. Door de content op een andere manier te verspreiden, door betaalde campagnes op Facebook, kwam bij Momondo de traffic richting de website. Met relevante content van hoge kwaliteit zorgden ze voor grote aantallen bezoekers naar de site voor een lage prijs, met een hoge click-through-rate en een hoge engagement.

Meten = weten

De resultaten uit deze weerlegging van focus waren erg positief:

 • De campagnes zorgden voor revenue en een positieve ROI.
 • De hoge engagement, zorgde ook voor meer organische bezoeken.
 • Conversieratio”s groeiden tot 20%.
 • Bereik van miljoenen gebruikers en honderdduizenden kliks.

Een belangrijk aspect van het meten van je social media campagnes, zijn de KPI’s. Het is belangrijk om je eigen prioriteiten te weten en daar KPI’s op in te zetten, zoals bouncepercentages, likes, revenue of conversie. Als je de KPI’s hebt vastgesteld, moet je ervoor zorgen dat alle data teruggevonden kan worden, ‘tracking your data’.

Key take aways

 • Zoek naar KPI’s die het meest belangrijkst zijn voor je organisatie.
 • Maak beslissingen op basis van de data van de KPI’s en vergroot de campagnes die het goed doen.
 • Koppel je data aan tools als Google Analytics zodat je de campagnes kan analyseren en optimaliseren.
 • Praat niet over het aantal likes of engagement, maar over de revenue en de ROI uit je social media!

Blog Eyefortravel

Credits headerafbeelding: Jason Howie (CC)