Als zo’n 87% van de wereld een smartphone heeft en steeds meer reizigers deze mee nemen op reis, is het niet zo gek dat er af en toe eens wat achterblijft op het vliegveld. Een onderzoek van Credant laat zien dat er jaarlijks zo’n 8.000 mobiele apparaten blijven liggen op de 7 grootste vliegvelden in Amerika. Gelukkig komt het meeste wel weer terug bij de rechtmatige eigenaar.

Welke apparaten?

De apparaten die het meest blijven liggen zijn laptops, smartphones en tablets. Eigenlijk wel logisch gezien dat ook de dingen zijn die reizigers het vaakst mee nemen op reis.

  • Laptops: 3,576 (44.6%)
  • Smartphones and tablets: 3,444 (43.0%)
  • USB drives: 996 (12.4%)

Blijkt volgens onderzoek van Javelin Research ook nog eens dat zo’n 62% van de apparaten niet is afgeschermd met een wachtwoord. Je maakt het een ander dan wel heel makkelijk om data te stelen, in te breken bij het netwerk van het bedrijf waar je werkzaam bent of even een internationaal telefoontje te plegen.

De plek waar de meeste apparaten zijn gevonden is bij het security checkpoint, maar liefst 71% van alle gevonden apparaten is daar blijven liggen.

Wat gebeurt er met de achtergelaten devices van passagiers?

Volgens een kleine infographic geven de luchthavens aan dat de helft van de draadloze apparaten weer terug komt bij de rechtmatige eigenaar. Van de overige apparaten gaat zo’n 70% naar het goede doel gaat,  gaat 15% na 30 dagen naar het lokale politiebureau en wordt 15% weer verkocht bij openbare veilingen.

Ook ons eigen Schiphol kent dit soort veilingen. Hou die iPhone dus maar goed in de gaten de volgende keer als je vliegt, voor je het weet ligt hij op de veiling in Diemen. 😉