De Europese toerisme-industrie is dit jaar met acht procent gekrompen ten opzichte van 2008. Dat blijkt uit cijfers van de International Tourism Bourse (ITB) in Berlijn. Deze reisbeurs, de grootste in Europa, vindt op dit moment plaats. Het onderzoek is gebaseerd op de inbreng van 60 toeristische experts uit 30 Europese landen. Alhoewel de toeristenindustrie volgens het onderzoek hard is geraakt door de economische crisis, is de krimp minder dan dit voorjaar werd gevreesd.

Daling in aantal passagiers en bestedingen
Het aantal trips door Europeanen ging in deze periode met zeven procent achteruit. Het percentage dat een verre bestemming koos, daalde maar liefs met 12 procent, het aantal Europese met zes. Eenmaal op de bestemming gaven deze toeristen 15 procent minder geld uit. Volgens de onderzoekers was de daling van passagiersaantallen uit Engeland met 15 procent het grootst. Ook Russen (min 12 procent) en Zweden (min 10 procent) gingen duidelijk minder op vakantie. De enige groeier was Oostenrijk, met 2 procent meer passagiers dan in 2008.

Steeds meer lastminute
Europeanen bleken ook minder besluitvaardig als het gaat om het vastleggen van een vakantiebestemming. Meer dan tweederde (68 procent) van de ondervraagden zei afgelopen oktober in 2010 even veel te gaan reizen als in 2009. In oktober 2008 was dat nog 80 procent. Alleen lastminutevakanties deden het goed: het aantal mensen dat hun vakantie een week voor vertrek boekte, steeg met 18 procent. Voor het volgende jaar lijkt die trend zich door te zetten.

Reisgedrag is onvoorspelbaar
Vooral dit onvoorspelbare gedrag baart de toerismeindustrie zorgen. Volgens het ITB valt er geen peil met te trekken op de vakantieganger. “Vakantiebestemmingen, luchtvaartmaatschappijen, hotels, toeroperators en reisbureaus hebben steeds meer moeite het gedrag van reizigers te voorzien”, aldus Martin Buck van het ITB. “Bovendien verandert het reisgedrag door verschuivingen in demografie en lifestyles.” Volgens Buck staat de toerisme-industrie dan ook voor een grote uitdaging.

Bron: Spits (economie)