De smartphones met de mogelijkheid van NFC, ook wel Near Field Communication, zijn in opkomst. NFC maakt gebruik van een chip in je smartphone en is een contactloze communicatiemethode tot 10 cm. Je zou hierdoor bijvoorbeeld met je smartphone kunnen in-checken en boarden op een vliegveld of gemakkelijk mobiele betalingen doen. Wat kan de reisbranche met NFC en wat zijn de voordelen en obstakels?

Wat is NFC precies?

NFC bestaat uit een chip die in je smartphone zit. Enkele smartphones bezitten al zo’n chip, waaronder de Samsung Galaxy S II en III, de Sony Xperia S en de HTC One X. Verwacht wordt dat in het nieuwe model van de iPhone ook een NFC chip zal zitten. Tot die tijd is het mogelijk om een sticker op of in je iPhone te plakken waar de chip in zit.

De chip maakt het mogelijk om op zeer korte afstand informatie door te geven, dit kan door je telefoon dicht bij een reader te houden. NFC kan op drie verschillende manieren communiceren:

  1. Card Emulation mode: de telefoon dient dan als creditcard voor mobiele betalingen;
  2. Peer-to-Peer mode: communicatie tussen twee NFC apparaten ;
  3. Reader-writer mode: Hierbij geeft de mobiele telefoon toegang tot informatie, bijvoorbeeld bussen timetables of informatie over een historische plek.

De toekomst van NFC

Nexperts verwacht dat in 2014 zo’n 30% van alle telefoons de chip bevatten, dit aantal zal stijgen tot 50% in 2015. Dat betekent dat veel consumenten in 2015 in staat om NFC in te zetten bij communicatie of betalingen. Ook was de feedback van de eerste pilots volgens het onderzoek niets dan positief. De verwachting is dat dit jaar nog de adoptie van NFC betalingen zal beginnen en haar hoogtepunt zal vinden in 2014.

NFC in de reisbranche

Luchthavens

Luchthavens worden door reizigers vaak ervaren als een hazard, al eerder kwam dit naar voren als stresspunt nummer 2 bij reizigers. Van het in-checken tot het daadwerkelijke boarden, alles kost tijd en de rijen zijn lang. NFC kan een grote rol spelen in het soepeler laten verlopen van deze fasen. Door het gebruik van NFC kan een reiziger zich via zijn of haar smartphone identificeren en de reisdocumenten digitaal bewaren in de smartphone.

Hospitality

Omdat de consument met de NFC chip ook mobiel kan betalen biedt dit tal van mogelijkheden in de hospitality. Rabobank heeft al in 2008 testen gedaan bij Diergaarde Blijdorp om de bezoekers te laten betalen via NFC in de ‘card emulation mode’. Eenmaal in het park konden bezoekers bij contactpunten interessante informatie ophalen met hun smartphone, in de ‘Reader-writer mode’.

Voordelen

Het proces op een luchthaven gaat met NFC zoveel sneller omdat er geen papier aan te pas komt en je niet onderin je tas hoeft te zoeken naar je vluchtgegevens en in-check papieren of boardingpass. De moeite is daarnaast ook erg klein omdat je je smartphone enkel voor een scanner hoeft te houden.

Wat betreft mobiel betalen werkt NFC erg snel om te betalen, het is een gebruikte betaalmethode over de hele wereld en zorgt voor minder moeite om tijdens of na de trip de volledige uitgaven te bekijken. De betalingen kunnen gemakkelijk gekoppeld worden aan bijvoorbeeld een app waarbij je bijvoorbeeld zou kunnen zien waar en wanneer je welke transacties hebt gedaan en welk beleid daarbij hoort.

Voor reizigers heeft het betalen via NFC als extra voordeel dat transacties niet pas na 24-48 uur terug te vinden zijn op hun rekening, maar dat de betaling direct terug te vinden is op de lopende rekening. Het reisbudget uitrekenen en bijhouden wordt hierdoor een stuk makkelijker.

Obstakels

Echter zijn er ook nog een obstakels in dit hele verhaal. Het consumentenvertrouwen is volgens het onderzoek van ACTE niet heel erg hoog wat betreft NFC communicatie. 33% van de respondenten in het onderzoek van ACTE geeft aan dat ze mobiele betalingen als minder veilig ervaren dan met creditcard.  Om deze veiligheid toch te kunnen te waarborgen (of het vertrouwen hierin te vergroten) kan er een PIN worden gekoppeld aan de chip voor het betalen van grotere bedragen.

Daarnaast is het de taak van de verkopers om NFC readers in huis halen. Visa geeft aan dat slechts 2% van de retailers in Amerika een terminal hebben om hun klanten betalingen af te laten handelen via NFC. Deloitte geeft daarbij aan dat retailers slechts elke 7 tot 10 jaar hun betaalterminals updaten. Verwacht wordt dat de consumentendruk al snel zo hoog zal worden door de adoptie van NFC dat retailers snel een apparaat in huis zullen halen.

Wat denk jij van NFC? Een drankje doen en daarna betalen met je smartphone? In-checken en boarden met je smartphone? Zullen we dit in 2020 allemaal doodnormaal vinden?

Bronnen: Let’s go mobile, ACTE Airplus 2012 ‘Mobile Payment’, Amadeus ‘Reinventing the airport ecosystem 2012’.