Thomas Cook is dit jaar lijstaanvoerder van de Twinkle100. Met een omzet van 293 miljoen euro leidt de reisorganisatie de dans, voor Wehkamp.nl en TUI. De Twinkle100 boekte vorig jaar een gezamenlijke omzet van 4.837.3000.000 euro.

Twinkle hoofdredacteur Marieke Verdonk over de tweede editie van de Twinkle100: ‘Een lijst maken van de honderd grootste webwinkels van Nederland is geen exacte wetenschap. Dat bleek vorig jaar al, toen we de eerste editie uitbrachten, Ook nu weer liepen we tegen tal van factoren aan die onze speurtocht naar de Nederlandse online-consumentenomzet bemoeilijken. Gelukkig zijn veel webwinkels toeschietelijk en geven ze zonder veel omhaal details over hun omzet en dergelijke prijs.’

Bronnen
De Twinkle-redactie is erin geslaagd om de top-100 van Nederland in kaart te brengen met behulp van diverse bronnen, zoals de jaarrekeningen van de bedrijven, de door de bedrijven zelf ingevulde enquête, databases met bedrijfsinformatie en brancheonderzoeken. 
 
Reisbranche
De reisbranche is bijzonder goed vertegenwoordigd in de Twinkle100: maar liefst 30 reisbedrijven, waarvan 7 in de top 10. Samen zijn de reisbedrijven goed voor 2,1 miljard euro aan online-omzet (42 procent van de totale omzet die de Twinkle-100 vertegenwoordigt). Was Transavia.com vorig jaar lijstaanvoerder, nu is Thomas Cook de Nederlandse internetverkoper met de hoogste consumentenomzet.

Klassieke retailbedrijven
Pure players als Wehkamp.nl, Neckermann.com en Bol.com weten zich meer en meer omringd door grote klassieke retailbedrijven die zich ook als webwinkel een sterke positie hebben verworven, en daarmee als echte multichannel retailers gekenmerkt kunnen worden. Zo staan bedrijven als Albert Heijn, HEMA, Kruidvat, Dexcom en H&M bij de eerste 30, met een gezamenlijke omzet van 391 miljoen euro.

De top 10
De top-10 van de Twinkle100, gezamenlijk goed voor 1,9 miljard webwinkelomzet, bestaat uit:
1.  Thomas Cook
2.  Wehkamp.nl
3.  TUI
4.  bol.com
5.  KLM
6.  Transavia.com
7.  OAD
8.  Dell
9.  CheapTickets.nl
10. D-Reizen

Morgen vindt u meer informatie over (de winnaar van de) Twinkle100 op deze site.

De complete Twinkle100, vol met gedetailleerde informatie over omzetten, bezoekersaantallen, toeleveranciers, betaalmethoden en keurmerken van Nederlands best verkopende webwinkeliers, is hier te bestellen.
Twinkle-abonnees krijgen de Twinkle100 thuis geleverd bij het volgende nummer van het magazine.