Parcompare startte vorig jaar met het concept om parkeerplaatsen en taxi’s bij luchthavens te vergelijken in een complete tool. Met deze tool moest het toevoegen van dit essentiële product gemakkelijk worden voor reisorganisaties. Het was duidelijk dat er behoefte was aan een transparant overzicht van alle parkeer- en taxiaanbieders rondom de luchthavens. Nu, een jaar later, biedt Parcompare deze tool aan in de reisbranche en kan een reisorganisatie een extra module en product toevoegen voor de reiziger.

Maar hoe is het eindproduct ontstaan? Waarom werkt de tool? Parcompare geeft een kijkje in de keuken van de geboorte tot aan lancering van het concept. We spraken met oprichter Sven Snel.

Hoe werkt Parcompare precies?

We ontwikkelden een tool waarin verschillende parkeerservices (kort/lang parkeren, valet parking, parkeren + overnachten), maar ook taxiservices aangeboden worden. Hierdoor creëerden we een breed aanbod en kan de reiziger nu direct de goedkoopste, beste of snelste manier vergelijken in één tool. Hiermee voldoen we aan de vraag om de parkeer- en taxibranche rondom airports duidelijker in kaart brengen en maakt dit direct boekbaar voor reisorganisaties, welke op haar beurt direct aan de vraag van de consument kan voldoen.

Parcompare fungeert dus als platform en koppelt hierin vraag en aanbod. Vervolgens vermarkten we het totale platform in een white label model bij reisorganisaties, welke het op haar beurt weer vermarkt aan de consument.

De doelstelling is om zo veel mogelijk Nederlandse reizigers te voorzien van de gewenste optie om op de airport te komen.

Hoe is het idee van Parcompare ontstaan?

De parkeer- en taxibranche is een onoverzichtelijke branche waarin veel professionele, maar ook onprofessionele partijen tegen verschillende tarieven actief zijn. Voor de consument is het een raadsel welke partij nu uiteindelijk het beste en het meest voordelige product biedt. Het was duidelijk dat hier verheldering in moest komen. In de reisbranche bleken er al diverse partijen actief met het aanbieden van het parkeerproduct. Echter was dit vaak één product wat niet altijd alle wensen van de reiziger dekt. Hierdoor bleek dat reisorganisaties niet optimaal profiteerden van dit product.

In de opstartfase van Parcompare is er snel geswitcht van ideeën naar feitelijke cijfers. Om uit het enthousiasme te ontsnappen, bieden feitelijke cijfers de oplossing. Hoeveel Nederlandse reizigers reizen er nou daadwerkelijk naar een airport en hoeveel hiervan gebruikt er een service? Het CBS raadplegen hielp hier niet in, dus er moesten enquêtes afgenomen worden. Door in totaal 250 reizigers op verschillende airports te vragen naar hoe zij op de airport zijn gekomen, ontstond een helder beeld.

Elke reiziger ontving 6 vragen:

  • Wat is het doel van uw reis? (zakelijk/leisure)
  • Hoe bent u op deze airport gekomen (service ja/nee-> maakt u wel eens gebruik van een service om op de airport te komen?)
  • Waar heeft u deze service geregeld? – Niet B2B → was het niet te reserveren bij de organisatie waar u de reis heeft geboekt?
  • Hoe heeft u de service gereserveerd? (telefonisch/internet/heen gereden)
  • Wat zou u er van vinden als u alle mogelijkheden direct met elkaar te vergelijken?
  • Wat zou u er van vinden om alle mogelijkheden direct bij uw reisorganisatie te reserveren?

Teruggerekend waren de cijfers duidelijk. Gemiddeld 72% van de ondervraagden gebruikten een service om naar de airport te komen. Uiteraard een verschuiving in verschillende luchthavens. Zo worden bijvoorbeeld Nederlandse luchthavens sneller bereikt met het openbaar vervoer dan bijvoorbeeld Düsseldorf, waar toch ook een prima treinverbinding aanwezig is. Reden; het niet weten hoe de treinverbinding in Duitsland werkt. Daarnaast bleek bijvoorbeeld ook dat de zakenreiziger het liefst gebruik maakt van de eigen auto om naar de airport te komen. Reden; onbetrouwbaar openbaar vervoer.

Kortom, al de gemeten cijfers waren de basis van de opzet van Parcompare en de wensen van de reizigers waren duidelijk.  De eindgebruiker is leidend geweest in het concept, aangezien zij de boeking daadwerkelijk maken. Een goede strategie kon vervolgens direct worden bepaald aan de hand van harde cijfers en niet meer op een idee.

De grootste vraag luidde natuurlijk, is het concept werkzaam en geschikt voor de eindgebruiker? Hiervoor nodigden we 20 verschillende personen van totaal verschillende leeftijden uit om de tool te testen. Elk individu kreeg aparte opdrachten om uit te zoeken.

Daarnaast was Parcompare dit jaar op de Vakantiebeurs aanwezig met 3 promopoints. Op de beurs kon de reiziger op geïntegreerde iPads zelf hun gewenste product zoeken. De promopoints waren daarom niet direct aanwezig voor conversie, maar juist voor statistieken en feedback.

Conclusie: de eindgebruiker had nog voldoende vragen over de verschillende aanbieders, prijzen en mogelijke services. Nog genoeg werk aan de winkel dus.

Bestaan er al soortgelijke concepten?

Een voorbeeld is voor een start-up als Parcompare altijd lekker. Echter wanneer er iets bedacht wordt waarin je de eerste bent, is het zoeken naar voorbeelden. Ondanks dat we de eerste zijn in onze soort, zijn er toch voorbeelden. In dit geval; autoverhuur brokers. Bijvoorbeeld Sunny Cars en Car Del Mar koppelen al jaren vraag en aanbod aan elkaar op een professionele manier. Als platform combineert Parcompare in dit geval geen autoverhuur, maar parkeerplaatsen en taxi’s. Waar bijvoorbeeld Sunny Cars en Car Del Mar voor de consument het juiste aanbod verzorgt door merken als Hertz of Alamo aan te bieden, doet Parcompare dit op het gebied van parkeren en taxi’s bij airports door merken als bijvoorbeeld Tinker, NH Hotelles, Central Parking en Park & Fly met elkaar te vergelijken. Waar de autoverhuur branche hierin al stukken verder is en de aanbieders zeer professioneel zijn is het in de parkeer- en taxibranche rondom airports nog pril tot soms amateuristisch.

Daarnaast is het “normaal” om bij het boeken van je reis een aanbod te krijgen voor een huurauto of een verzekering. Waarom zou een parkeerplaats of een taxi hier niet in passen? Wanneer je de autoverhuur en de parkeer- en taxibranche met elkaar vergelijkt, kom je er al snel achter dat er meer reizigers gebruik maken van een service om naar de airport te komen dan dat de reiziger een huurauto nodig heeft.

Daarnaast zie je dat autoverhuurbedrijven (brokers) optimaal gebruik maken van het aanbieden van het totaal aanbod. Verschillende klasse voertuigen, verschillende prijzen, veel ophaallocaties en toevoegen van verzekeringen zijn allemaal mogelijke variabelen welke je tegenkomt bij het huren van je auto. Hierdoor is het interessant voor de zakenreiziger welke een comfortabele auto huurt in Londen, maar ook interessant voor een familie welke met twee kinderen een goedkope auto huurt in Malaga.

Zoals gezegd zijn er reeds een aantal reisorganisaties die één product op het gebied van parkeren bij een luchthaven aanbieden. Simpelweg omdat er geen andere optie was. Hierin zie je direct het verschil met de autoverhuurbranche en de parkeer- en taxibranche bij airports. Een autoverhuur organisatie biedt in samenwerking met een reisorganisatie toch ook niet één soort auto aan vanaf één locatie met één soort verzekering? Dit gebeurt dus nog wel in de parkeer- en taxibranche, waar een aantal reisorganisaties één soort parkeerproduct aanbied.

Het is dus lekker om te kijken naar een branche welke vergelijkbaar is, maar al vele malen verder is. Het boekingsproces is niet heel anders, alleen het moment van aanbieden wel. Maar daarnaast is de formule van een dergelijk concept dus al uitgevonden.

Wat is het business model?

Voor de aanbieders in het concept dient Parcompare als brancheorganisatie. Het aanspreekpunt in de branche is hetgeen wat Parcompare in de parkeer- en taxibranche uit wil stralen. Adviezen en interviews met professionals zijn te zien op de aanbieders blog van Parcompare. Hier kan momenteel een parkeer- of taxiondernemer terecht voor informatie.

Door deze doelstelling komen er dus uiteindelijk 3 kanten kijken in het Parcompare concept. De reisorganisaties (sales), de consument (B2C) en de aanbieders (aanbod). Om het succes te meten is de rode lijn het aantal sales tegen het aantal reizigers. Daarnaast willen we het aantal aangesloten reisorganisaties vergroten en hierdoor ook direct meer reizigers bedienen. In een lijn ligt dan direct het uitbreiden van de (professionele) aanbieders en het contact met de aanbieders verder uitbreiden. Dit laatste is goed te meten door de response op social media, blog en nieuwsbrieven terug te bekijken. Ook is het open staan en in contact staan met de aanbieders hierin heel belangrijk zodat we van hen feedback blijven ontvangen en hier ook op in kunnen spelen.

De basis van de meting is dus uiteindelijk:

  1. Het aantal reizigers welke gebruik maakt van een service om naar de airport te komen
  2. Het aantal aangesloten reisorganisaties.
  3. Het aantal aangesloten professionele aanbieders.

Wat zijn de succesfactoren?

Traffic sturen

Aangezien parkeren en taxi’s bij airports geen impuls aankopen zijn, is het verkeer op de websites vrij schoon. Het is een product dat gezocht wordt wanneer het echt nodig is. Google Adwords was daarvoor dan ook een zeer geschikte tool om de juiste traffic te sturen. Hierin kon gestuurd worden op product, prijs, kwaliteit en alle mogelijke zoekwensen van de eindgebruiker. Nu kwam het gewenste verkeer het Parcompare platform op en kan er gestuurd blijven worden op het toesturen van het juiste verkeer (CTR).

Conversie

Het uiteindelijke doel, de conversie, is het meest grijze gebied. De beste manier hiervoor bleek het dagelijks bekijken van de bewegingen op de tool van alle gebruikers. Vanuit hier kan er opnieuw gestuurd worden op de wensen van de eindgebruiker. Bijvoorbeeld de eeuwige vergelijking moest om naar een vergelijking met daarna een call-to-action. Dus wel fungeren als platform, maar meer sturing op conversie. Hierdoor kwamen er onder andere duidelijkere knoppen met teksten als “direct reserveren” en werd bijvoorbeeld de prijs per dag verwijderd uit de tool.

Aan de andere kant bleek de eindgebruiker nog meer informatie te willen over de betreffende aanbieder. Meer informatie op het gebied van reviews, veiligheid en locatie werden toegevoegd in de tool. Al deze wijzigingen resulteerde in stijging van de conversie van 2 naar 10 procent.

Strategisch vervolg…

De eerste doelstelling blijft de totale conversie en het platform te optimaliseren voor de eindgebruiker. De optimalisatie zal hierin niet snel eindigen aangezien het natuurlijk altijd beter kan. We geloven erin dat wanneer de eindgebruiker goed met het platform om kan gaan, dit ook ten goede komt van de conversie bij reisorganisaties. Ook de efficiëntie in reisbureaus kunnen we optimaliseren door het platform te verbeteren met de tips van de eindgebruiker.

Om Parcompare te realiseren en om de ontwikkeling optimaal te houden is er gekozen om samenwerkingen op te zetten met professionele partijen. Zanox was één van deze partijen, welke met haar ervaring en techniek bijdraagt aan een uitstekende meet en administratie stroom. Doordat deze gehele afdeling is ondergebracht bij deze partij, kan de focus blijven op het optimaliseren van het concept. Daarnaast is Komparu aangesloten voor product development en techniek. Door de ervaring in vergelijkingstools in onder andere de verzekeringsbranche, is de samenwerking in de parkeer- en taxibranche een succesvolle.

Wat hopen jullie over een jaar bereikt te hebben?

Voor het jaar 2015 heeft Parcompare de doelstelling om de conversie zo optimaal mogelijk te krijgen. Daarnaast dient het aanbod met minimaal 20% te worden uitgebreid. Daarnaast is er reeds gestart met het uitrollen van het platform in de reisbranche. Via de geoptimaliseerde en geteste white label tool kan nu elke partij dit essentiële product toevoegen in de organisatie. De Jong Intra Reizen, Sporttravel, Vuelandia, BTP, Fadiro, Reisenzo en Westbound Travel zijn reeds begonnen met het aanbieden van het platform aan hun reizigers/klanten. De optimalisatie van de conversie in deze en volgende aangesloten organisaties en uiteindelijk voor de eindgebruiker zal top of mind zijn in 2015. Daarnaast willen we als platform het aanspreekpunt worden voor zowel de reis als de parkeer- en taxibranche voor informatie over alles wat te maken heeft met “de weg naar de airport”.