Het moge duidelijk zijn: AirBnB is here to stay! Mocht je het gemist hebben: Amsterdam is de eerste gemeente die de regeling ‘particuliere vakantieverhuur’ toestaat. Goed nieuws voor AirBnB en een paradepaardje voor de gemeente. Onder de nieuwe regeling is het nu dus legaal om als lokale bewoner (incidenteel) je woning te verhuren! Als Amsterdamse vakantie-huisjes-verhuurder moet je alle belastingen betalen die ermee gemoeid gaan (o.a. inkomsten- en toeristenbelasting) en toestemming vragen aan vereniging van eigenaren/woningcorporaties maar begrijpelijk: AirBnB is er meer dan blij mee.

Well done Amsterdam!

AirBnB zegt in een eerste reactie complimenteus het volgende:

“De nieuwe regeling is een uitstekend voorbeeld van hoe beleidsmakers innovatieve regels kunnen vaststellen die de deeleconomie omarmen.”

Well done Amsterdam!

En dan nu de voorwaarden

Je huis verhuren als vakantiehuisje mag alleen bij een huis met een ‘kale huurprijs’ van boven 699,48 euro. Op zich logisch, anders kan iedereen zich wel aanmelden en natuurlijk moeten de huizen die aangeboden worden wel in het rijtje passen. Daarnaast mogen de huizen met maximaal 4 personen tegelijk gehuurd worden (een grote groep vrienden in een grachtenpandje Amsterdam zit er dus niet in) en dient het huis brandveilig te zijn. De andere voorwaarden zijn zoals eerder genoemd vooral financieel van aard en zijn misschien wel de belangrijkste?

De eerste reacties

AirBnB is blij en gaat op hun blog nog even verder met het bedanken van Gemeente Amsterdam. David Hantman (head global public policy) zegt vereerd te zijn dat de gemeente moeite heeft gedaan om de community te verkennen en stil staat bij de sharing economy. De nieuwe regels maken het niet alleen makkelijker om voor lokale bewoners de woning waarin ze leven te delen met anderen, maar maakt ook korte metten met illegale hotels die misbruik maken van het systeem. Daarnaast hoopt AirBnB dat de beslissing van Amsterdam een wereldwijd voorbeeld is voor andere steden.

Benieuwd naar wat deze AirBnB public rush doet met destinatie Amsterdam!

Uiteraard zijn er bij ieder voorstel ook kritische geluiden. Waarom dient de verhuurder de toeristenbelasting af te betalen aan de gemeente? En waarom moeten zijn of haar inkomsten aangegeven worden bij de fiscus? Zeer waarschijnlijk zit er geen nobele reden achter. In verschillende reacties op blogs is al te lezen dat het de gemeente Amsterdam weinig zal uitmaken of Amsterdam hiermee populair en toegankelijk wordt voor de social traveller. Is het dan puur een geldkwestie?

Nog benieuwder naar wat deze kritische financiële rush doet met het aantal AirBnB verhuurders in onze hoofdstad!

Credits afbeelding: Calitexican