De Apple Vision Pro is sinds begin februari verkrijgbaar in de Verenigde Staten. Maar wat is het precies en wat gaat het betekenen voor de manier van reizen of zelfs reizen plannen?

De Apple Vision Pro, ontwikkeld door Apple, is een head-mounted display, vaak omschreven als een mixed reality (MR) of augmented reality (AR) headset. Deze bril combineert virtuele realiteit (VR) met AR door digitale elementen te overlappen met de echte wereld, waardoor gebruikers zowel volledig ondergedompelde virtuele omgevingen kunnen ervaren als digitale informatie of objecten in hun fysieke omgeving kunnen zien. De headset is sinds 2 februari verkrijgbaar in de Verenigde Staten voor $3,499.

Bestemmingen ontdekken

Op dit moment kunnen gebruikers zich volledig onderdompelen in verschillende omgevingen zoals de Amerikaanse nationale parken Haleakalā, Joshua Tree en Yosemite, en zelfs het oppervlak van de maan. Met ‘Environments’ kan de wereld van een gebruiker groter worden dan de afmetingen van een fysieke ruimte. Met een draai aan de Digital Crown kunnen gebruikers bepalen in hoeverre ze de echte wereld willen afsluiten. Dit geldt niet alleen in huis, maar ook bijvoorbeeld in het vliegtuig. Zie een voorbeeld in onderstaande video.

Lees verder onder de video

Maar er wordt gewerkt aan meer apps om bestemmingen te ontdekken. Hold the World neemt gebruikers bijvoorbeeld mee naar het Londense Natural History Museum om samen met Sir David Attenborough zeldzame exemplaren uit de wereldberoemde collectie te verkennen. De app Voyager is de ultieme speeltuin voor luchtvaartliefhebbers. De app biedt een realtime luchtvaartomgeving als nooit tevoren en brengt luchthavens tot leven in 3D dat vanuit elke hoek kan worden bekeken.

Lees verder onder de video.

Video’s en foto’s worden op deze manier nog indrukwekkender. Met de Apple Vision Pro kunnen gebruikers virtuele rondleidingen ervaren van locaties over de hele wereld vanuit het comfort van hun eigen huis of op het reisbureau. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor het plannen van reizen of het verkennen van bestemmingen voordat men besluit naar een bepaalde bestemming te reizen. Zie jij het zitten om op deze manier reizen onder de aandacht te brengen?

De manier van reizen

Maar niet alleen het plannen van een reis kan met behulp van de Apple Vision Pro, ook tijdens een reis kan de headset gebruikt worden. Voor lange vluchten of reizen kan de Apple Vision Pro worden gebruikt om films te kijken, games te spelen of andere vormen van entertainment te ervaren. In de reismodus past de headset zich aan om je de beste ervaring te geven als je met het vliegtuig reist. Apple Vision Pro gebruikt een reeks sensoren om de omgeving om je heen te zien en de voorwerpen in je beeld stabiel te houden. Als Apple Vision Pro merkt dat je in een vliegtuig zit, vraagt het of je de reismodus wilt inschakelen om je aan te passen aan de bewegingen van het vliegtuig en omgeving van commerciële vliegreizen. Maar niet alleen entertainment speelt een grote rol. Ook voor zakenreizigers is het mogelijk om in het vliegtuig ongestoord door te werken en alle schermen bij de hand te hebben.

Apple Vision Pro

Real-time vertalingen

Maar wat zou de Apple Vision Pro in de toekomst nog meer kunnen bieden? Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid dat reizigers tijdens hun reis hun reiservaring kunnen verrijken door AR-overlay informatie over historische locaties, bezienswaardigheden, en routebeschrijvingen in real-time te bekijken. Maar de Augmented reality kan ook worden ingezet voor real-time vertaling van borden en menu’s of zelfs gesprekken, de app Navi doet dit bijvoorbeeld, wat het gemakkelijker maakt voor reizigers om zich in niet-Engelssprekende landen te navigeren. En dit is nog maar het begin.

Hoe denk jij dat de Apple Vision Pro de manier van reizen of reizen plannen kan veranderen?

Foto’s & Video’s: Apple