De magie rond om een bestemming – deze paneldiscussie was gehouden op 11 maart 2011 in het kader van de “ITB Destination Days”. Otto Deppe (TV journalist) heeft deze rond gemodereerd en paneldeelnemers waren: Norbert Kettner (CEO, Vienna Tourist Board), Burkhard Kieker (CEO, visitBerlin) en Peter Lindqvist (CEO, Stockholm Visitors Board).

Berlijn moet haar gasten verrassen
Burkhard Kieker startte met een proloog en heeft beschreven welke ontwikkelingen in Berlijn hebben plaats gevonden sinds het jaar 1990. Sindsdien had Berlijn rond 10-15 jaren nodig om zich te herstellen van de geschiedenis. Volgende frases heeft Burkhard Kieker toegepast om Berlijn te beschrijven: “creative”, bijzondere inwoners, eiland Atlantis, “the unfinished city”, “raw Berlin”. Andere beschrijven Berlijn als authentiek. Burkhard Kieker wijst erop dat men als stad zijn gasten moet blijven verrassen. Zelf biedt Berlijn een “good value for money” en wordt vaak door kunstenaars bezocht en er wonen ook vele ter plekke, wat ook terug te zien is in de diverse levensstijlen in Berlijn. Mensen uit de omstreken komen vaak naar Berlijn om weer te herstellen en om de batterij weer op te laden. 60% van de toeristen, die een bezoek brengen aan Berlijn zijn Duits. Berlijn heeft een rijke geschiedenis.

Waar zijn de showplekken
Mensen willen weten waar de showplekken van de geschiedenis zijn en wat er plaats vond. Sinds kort biedt Berlijn ook de video bus tour aan. Dit is een combinatie van sightseeing en multimedia belevenissen (http://www.videobustour.de/berlin-themen.html?&L=1). Berlijn profiteert daarnaast ook immense van de film industrie. De nieuwe film “Unknown Identity” heeft ook Berlijn als schouwplek (https://www.youtube.com/watch?v=E5gONUhR2O4). Er is op zich geen betere manier om een stad te promoten. De panelronde wijst ook erop dat men via digital media alleen tweede hands verstrekte informatie verkrijgt . Als men nu zelf een bezoek brengt aan een stad beleeft men het direct.

“Way of life” weer te spiegelen voor de bezoekers is erg belangrijk voor een stad. Norbert Kettner (CEO, Vienna Tourist Board) beschrijft Wenen als stad met een rijke schat aan geschiedenis, “art of enjoyment” en ook als een “once in a lifetime destination” terwijl men in Wenen sterk probeert om als stad niet “once in a lifetime destination” te zijn, maar erg verrassend te blijven. Stockholm wordt beschreven als stad van het licht (voornamelijk gedurende de zomer maanden), een bestemming die men moet beleven, dure stad en het “green capital of Europe”. Stadstoeristen zijn in het algemeen hoger opgeleid. Peter Lindqvist (CEO, Stockholm Visitors Board) geeft aan dat media, de film industrie, een goede hospitality service en ook het aanbevolen worden door vrienden erg belangrijke pijlers zijn voor het succes van Stockholm.

Evenementen zijn bepalend
Naast de genoemde aspecten zijn evenementen ook erg bepalend voor een stad. Berlijn als voorbeeld organiseert jaarlijks het film festival Berlinale (http://www.berlinale.de/en/HomePage.html) en de Berlin Fashion Week (http://www.fashion-week-berlin.com/). Deze evenementen trekken jaarlijks duizenden bezoekers uit alle werelddelen aan en het laat zien hoe belangrijk internationale media aandacht is om toerisme te bevorderen. Maar naast betoveren is het voor een stad een must om voorzien te zijn van een goede infrastructuur. Stockholm bijvoorbeeld is aangewezen op een goede connectie via de lucht.

De termen: blijven verrassen, aanbevolen worden door vrienden, media en authenticiteit zijn in de spot geweest bij deze discussieronde en bij mij het meest blijven hangen.