Hoe zet je Google Plus optimaal in als hotel, restaurant, reisbureau of ander lokaal bedrijf? Net als Visit Greece op Google Plus een miljoen +1’s hebben is leuk, maar hoe begin je? Ik dook in de eerste stappen die je als hotel, restaurant, reisbureau of ander lokaal bedrijf moet nemen en ontdekte de drie voordelen van een Google Plus lokale bedrijfspagina.

Het verschil tussen een Google Plus bedrijfspagina en een Google Plus lokale bedrijfspagina?

First things first. Het verschil tussen een Google Plus profiel en een Google Plus bedrijfspagina is heel simpel. Een profiel is voor mensen, een pagina is voor bedrijven (denk aan de Facebook profielen en pagina’s, zelfde principe).

Het verschil tussen Google Plus bedrijfspagina’s en Google Plus lokale bedrijfspagina’s ligt wat genuanceerder. Waar op dit moment het verschil tussen de twee op het eerste gezicht nog nauwelijks zichtbaar is, zijn er toch drie duidelijke redenen aan te wijzen die pleiten voor het  gebruikt van een lokale bedrijfspagina (indien mogelijk).

Op dit moment heeft het hebben van een lokale bedrijfspagina, ten opzichte van een ‘gewone’ bedrijfspagina vooral voor hotels, restaurants, reisbureau’s en andere lokale ondernemingen, drie grote voordelen.

 1. Door een lokale bedrijfspagina aan te maken kun je namelijk zorgen voor meer aanwezigheid in de zoekresultaten.
 2. Je wordt met een lokale bedrijfspagina namelijk ook gevonden wanneer er in Google Maps gezocht wordt, wanneer er lokaal gezocht wordt, bij zoekopdrachten in Google Plus en is er integratie mogelijk van Zagat ratings en hotelreviews.
 3. Daarnaast speelt de lokale bedrijfspagina, als opvolger van Google Places, een belangrijke ranking factor in Google Hotel Search.

Hoe doe ik dat?

Als je een bedrijfspagina aanmaakt op Google+, wordt je gevraagd een categorie te kiezen voor je pagina.

google plus bedrijfspagina aanmaken

Als je voor lokale onderneming of plaats kiest, wordt je bedrijfspagina naast een ‘gewone’bedrijfspagina ook een lokale bedrijfspagina.

De drie voordelen van een Google Plus lokale bedrijfspagina

 1. Weergave van Zagat ratings voor restaurants
  Als lokaal (hotel)restaurant wordt automatisch je Zagat rating weergegeven op je Google Plus pagina. Aangezien Zagat in ons land nog niet de gebruikelijke review website is, is het mogelijk dat jouw restaurant nog geen rating heeft op de website. De scores zullen dan niet worden weergegeven. Echter, is het hebben van deze Zagat rating binnen Google niet verkeerd: Uitgaande van de kracht van je eigen bedrijf, kun je hiermee inspelen op de nieuwe reiziger die inspiratie onder andere uit reviews haalt.
 2. Weergave van reviews
  Gasten van je hotel (of ander lokaal bedrijf) kunnen eenvoudig een review achterlaten op je Google Plus pagina. Kwaliteit, faciliteiten en service worden beoordeeld en vervolgens kan er een korte recensie geschreven worden. Alle recensies zijn gekoppeld aan het Google Plus profiel van de gast waarmee Google tracht het aantal fake-reviews te beperken. Zo kun je precies zien hoeveel reviews de gast in totaal heeft gegeven en die reviews kun je ook weer bekijken. Mocht je op basis van deze informatie bepalen om contact op te nemen met een klant naar aanleiding van een slechte review, dan heeft Google hier ook nog wat tips voor opgesteld. Wederom uitgaande van de kracht van je bedrijf, zijn al die reviews natuurlijk reclame voor je bedrijf.
 3. Extra informatie bij ‘gewone’ zoekopdracht
  Wanneer je zoekt op een specifiek hotel, ‘hotel haarhuis’ in dit voorbeeld,  krijg je (wanneer je ingelogd bent bij Google) bij de zoekresultaten direct een box aan de rechterkant met de informatie van de lokale Google Plus pagina van het hotel.
  zoekresultaten hotelhaarhuis arnhem

Naast de drie hierboven genoemde voordelen, kun je het feit dat je (gedeeltelijk) zelf bepaalt welke informatie mensen van je zien ook als een voordeel zien. Door je lokale Google Plus pagina met correcte informatie en foto’s te vullen kun je je onderscheiden van andere bedrijven die dit niet doen.

Tijdens het schrijven van dit artikel kwam ik er achter dat we bij TravelNext zelf ook een Google+ profiel hebben in plaats van een Google Plus pagina. Uiteraard heb ik de bedrijfspagina meteen aangemaakt en we zijn nu dan ook te volgen op Google Plus!

Afbeelding (cc): Jamie Srabbits