Nadat we in eerdere blogs schreven over startuptravels, waarmee je op reis kunt meeten met andere professionals en entrepreneurs in je vakgebied, schrijven we in dit blog over de Nederlandse startup Party with a local. Een app die locals en reizigers met elkaar verbindt voor een avondje feest, clubs en barretjes op de plaats van jouw bestemming. De ‘travel, stay, eat, connect & party with locals‘ community is booming.

Er zitten altijd voor- en nadelen aan het alleen op reis gaan. Om makkelijker vrienden te maken terwijl je op reis bent, zijn er natuurlijk tal van mogelijkheden waar we ook op TravelNext aandacht aan besteden. Wij selecteerden daaruit deze succesvolle Nederlandse startup die het mogelijk maakt om het sociale (nacht)leven van reizigers een beetje leuker en makkelijker te maken door te connecten met locals en met hen op stap te gaan tijdens je reis. Die kenden we nog niet, althans, ze waren er al wel, maar lijken nu te profiteren van de locals-trend. Waarom zijn deze initiatieven zo succesvol? En wat levert het locals op om met deze initiatieven aan de slag te gaan?

Het magische woord local

Als er een woordje ‘local’ in je visie zit, dan zit je goed. Niet voor niets dat op de Vakantiebeurs de trendpresentatie van Tessa aan de Stegge rondom het thema eat with locals, sleep with locals of überhaupt connecting with locals, twee dagen lang volle zalen trok. Locals weten wat hun stad te bieden heeft. En dus ook welke lokale gerechten je als reiziger geproefd moet hebben, welke bars en clubs je geprobeerd moet hebben. Alles ver weg van de plekken waar alle andere backpackers en reizigers zich ophouden. De paden af, de websites af en letterlijk soms de bushes in waar locals hun unieke verblijven aanbieden.

Facebook als touroperator

Er bestaan veel mooie verhalen over de perfecte reiservaringen of reiservaringen die nog nuttiger of intenser worden (gemaakt) dankzij apps. Maar wat al deze apps met elkaar gemeen hebben is dat zij dieper gaan dan gewoon een leuke homestay aanbieden, gezellig afspreken om te eten of om een avondje op stap te gaan; deze apps hebben namelijk maar 1 doel en boodschap en dat is het verbinden van mensen over de hele wereld. Zodat er mooie vriendschappen ontstaan, gebrainstormd kan worden over gezamenlijke (reis)plannen en waardering groeit voor nieuwe en/of andere culturen.

partywithalocal2

Wat dus als de app-kits van reizigers steeds meer van dit soort apps bevatten? Hoe kunnen touroperators dan nog relevant zijn op reis? Tours en activiteiten? Entertainment opties die wereldwijd worden aangeboden?

Voor Party With Locals gebruik je bijvoorbeeld je Facebook account om in te loggen op de app, meer is er niet voor nodig. Facebook is de poort naar locals en het maken van nacht/feest plannen anywhere en anytime tijdens je reis. Volgens oprichter Dan wordt het vooral in Amsterdam gebruikt zoals het bedoeld is: als meet-up moment tussen reizigers en locals om samen iets te gaan drinken. Secundair worden er tips gedeeld over de beste barren en clubs. Zo blijkt uit enkele comments die hij geeft in de vorm een Q&A op ProductHunt.

De stijl veranderen

De features van de apps en websites zijn niet zozeer interessant, de resultaten wel. Ze veranderen de stijl van het op reis gaan: controle over spontaniteit tijdens het reizen. Party With Locals is ook qua platform slim in het zelf organiseren van Meet-Ups op hippe locaties in de stad. Zo zijn er laatst Meet-Ups georganiseerd in Bar Bukowksi Amsterdam, maar ook Berlijn. De eerstvolgende meet-ups staan gepland op 6 maart in Oakland en op 11 maart in New York. Daar kun je je dan weer via Facebook voor aanmelden. Zelf een uitgaans-event aanmaken kan ook en doet denken aan het systeem van Meetup.com.

meet up nyc

Locals zijn de nieuwe tourguides, de nieuwe culinaire hotspots, de nieuwe distributie voor verblijven, de nieuwe entertainment industrie en de nieuwe niet geheel commerciële tussenpersonen op de markt binnen de reiswereld. Het draait niet om big data en reviews, maar om de persoonlijke touch. Van mens tot mens.