Europa als destinatie is zich steeds verder aan het ontsluiten. Dus horen vervoersdiensten nu ook bij de travel industrie? JA! Door Europa reizen met de trein, is verder gedigitaliseerd door de trein booking website Loco2, die nu een eigen app gelanceerd, waarin verschillende treindiensten bij elkaar komen en reizigers hun treinreis door heel de EU kunnen plannen. In dit blog lees je meer over de ontwikkelingen in digitale platforms!

Waarom is dit anders?

Gebruikers hoeven zich niet te registeren om een boeking te maken. Het bedrijf/ de website was een van de eerste travel startups met een toegang tot de boekingssystemen van treinsystemen. Frankrijk (grootste markt), Spanje, Italië, Duitsland en UK groeien hard. Het systeem brengt diverse real-time treindata samen, in samenwerking met de boekingssystemen. Geografisch gezien geeft de dekking van de treinvervoerders een goede bereikbaarheid binnen Europa, voor voornamelijk het zuiden.

Doordat treintijden en de tickets nu ook via mobile te bekijken/boeken zijn, is het gemakkelijker voor reizigers om treinen (vervoer) te boeken op de plek waar zij op dat moment zijn. Ruim een derde van alle boekingen via Loco2 wordt nu via de app geboekt.

De focus ligt nu op samenwerken met de reisindustrie. Want ze zijn reisindustrie.

Andere Europese vervoersnetwerken

In Nederland lanceerde Google vorig jaar natuurlijk al de actuele OV informatie voor Google Maps, maar dit was nog niet erg gericht op de reizigers binnen Europa. De startup GoEuro is wel actief op de Europese markt en betrad in 2014 ook Nederland. Het is aannemelijk dat ook Loco2 Nederland een keer zal opnemen.

Blablacar is als disrupter en sharing platform ook al actief op de Europese travelmarkt. Tegen Techcrunch zegt Loco2 dat concurrenten zoals GoEuro erin falen om zoekopdrachten zoals Edinburgh-Milan of Cologne – Madrid uit te voeren. Althans, een dergelijk platform kan dit niet voor alle bestemmingen uitvoeren wat betreft OV, dan krijg je de snelste vluchten bijvoorbeeld te zien. Wat daardoor niet kan garanderen dat dat de snelste of goedkoopste route is. Wat dat betreft zou alles ontsloten moeten worden en pas dan zou ook echt de reiziger eerlijke vergelijkingen kunnen maken.

Het laat wel duidelijk zien dat multi-city-trips (wat met vliegen toch nog n hassle is) makkelijker te regelen zijn via OV, wanneer het tenminste Europa betreft.

Wanneer we dezelfde zoekopdracht bij Local2 en GoEuro invoeren, verschijnen onderstaande resultaten:

loco2 praag budapest

goeuro praag-budapest

Loco2 is sterk in de boodschap. Tickets voor vandaag zullen je niet meer op tijd bereiken en dus dat melden ze je direct. Je kunt nog steeds terecht voor het overzicht van alle treintijden. Customer experience aan de designkant is bij GoEuro geoptimaliseerder en complexer, waardoor meer opties(criteria en selecties) in het resultatenscherm real-time aangepast kunnen worden door de gebruiker.

Snel opereren met langzame bedrijven

De wijze waarop (en hoe snel) een startup in vervoer zich in de betrekkelijk kleine markt verder kan ontwikkelen, kent veel uitdagingen. Eerder werd vaak de reisindustrie als traditionele industrie bestempeld, we lijken steeds meer te zien dat vervoer die rol nu overneemt. Qua data en geavanceerde boekingssystemen, de core-systemen van het OV zijn in de regel niet van nu. De lay-over die dit soort bedrijven maken door er een mobiele app voor te maken, of in ieder geval een en ander te digitaliseren met een responsive website, brengt vooruitgang voor vervoer, maar ook in de reisindustrie. We kenden natuurlijk de disrupters Uber en Lyft al, maar ook OV moet die slag gaan maken; het digitaliseren van het simpele product tickets.

API’s voor heel Europa

Waar nog een grote uitdaging ligt voor OV vergelijkers, is in het feit dat nationale spoorwegen van diverse Europese landen, nog geen API’s hebben gedeeld voor andere partijen. Daar ligt echter sales gerelateerd nog een hele markt, Loco2 is van plan met deze partijen te gaan praten. Het zal nog een paar jaar duren voordat heel Europa is ontsloten. Maar de reisindustrie kan hier nu al mee gaan spelen.