Post purchase e-mail campagne Conrad
Na een korte introductie van Mick Lodder die de zaal even opfrist wat algemene e-mail marketing kennis betreft, neemt Tom Baake namens Conrad Electronic het woord over. Hij presenteerde de Conrad Electronic case; de succesvolle post purchase e-mailcampagne. Doelstelling van de campagne was reviews van klanten binnenhalen na het versturen van een dynamische mailing. Na een jaar hoopte Conrad 36.000 reviews op de website te hebben staan, het werden er zelfs 46.000!

Reviews binnenhalen met e-mail marketing
Nadat klanten een aankoop in de webshop hadden gedaan, ontvingen ze een bevestiging van de bestelling in hun mail. Vrij bescheiden stond daar bovenin vermeld ‘Wat vindt u van dit product?’ Of de klant het gekochte product wilde reviewen dus, om zo Conrad te helpen productinformatie te verbeteren en andere klanten een aankoopadvies te kunnen geven.

Belonen of niet?
Een issue waar velen tegen aan lopen, moet je nou overal een incentive tegenover stellen? Moet je een review meteen belonen? Conrad besloot om dat in eerste instantie niet te doen, mochten de resultaten tegenvallen kon dit altijd nog. Na 3 maanden waren er ruim 4600 ingezonden reviews.

Waarom reviews?
Wat is er zo interessant aan reviews dat Conrad hier een hele campagne van maakte? De marketingdoelstellingen waren als volgt:

1 Hogere omzet – meer verkopen door (positieve) aanbevelingen
2 Assortiment verbetering – producten die missen opnemen of betere alternatieven bieden
3 Verbetering productinformatie – completere informatie op basis van gebruikerservaring
4 Beter seo resultaat – Google indexeert reviews

Na de succesvolle eerste 3 maanden werd zichtbaar dat lezers van reviews beter en vaker converteerden. De reviews zorgen voor vertrouwen bij de klant. Als webshop is het zonde om hier geen gebruik van te maken. In combinatie met e-mail marketing kunt u veel automatiseren zonder dat de klant zich één van de zovele ontvangers van de mailing voelt. Dynamische content en meteen na een event een mailing verzenden, levert snel resultaat!

De presentatie is via de site van Blinker op te vragen.