De FTI GROUP tilt haar duurzaamheidsconcept naar een hoger niveau. Vier pijlers weerspiegelen nu het engagement van de GROUP.

Maatregelen voor klimaatbescherming, duurzaam reizen, behoud van hulpbronnen en sociale verantwoordelijkheid staan centraal in de nieuwe focus. “Ons doel is om onvergetelijke vakantiemomenten te creëren. Nu en in de toekomst”, zegt Karl Markgraf, CEO van de FTI GROUP. “Daarom promoten we verantwoord reizen en kiezen we voor een brede aanpak: in ons productaanbod, onze interne processen en de bewustwording bij klanten en partners. Duurzaamheid is een agenda die we alleen samen met onze medewerkers, partners en klanten kunnen realiseren.”

Holistisch totaalconcept

In de afgelopen jaren heeft de FTI GROUP al talrijke duurzaamheidsmaatregelen genomen.  De inzet varieerde van campagnes tot intensieve trainingen voor reisbureaus over durzaamheid met meer dan 2.000 deelnemers. Ook waren er individuele initiatieven, zoals de adoptie van een bijensponsorschap of internationale schoonmaakacties en plant-een-boom-campagnes. De GROUP benadrukt het belang van dit veelomvattende gebied ook met de afdeling Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze wordt geleid door Caroline Steimle, die rechtstreeks rapporteert aan de CEO van de GROUP. Sinds de oprichting van het MVO-team werd een strategische aanpak op basis van de zeventien duurzaamheidsdoelstellingen van de VN ontwikkeld. Het heeft dit nu verder ontwikkeld en presenteert een holistisch totaalconcept.

Indeling in vier kerngebieden

Het nieuwe concept bestaat uit vier divisies die fungeren als clusters voor alle initiatieven. De GROUP zal in de toekomst alle projecten bundelen die de productportefeuille en de verkoop duurzamer maken. Maatregelen die een duurzamer bedrijfsmanagement op de locaties van de GROUP bevorderen, worden samengevat onder de noemer ‘Planet’. Het gebied ‘People’ omvat richtlijnen en initiatieven die een eerlijkere, waardegerichte benadering van onze medemensen implementeren. Dit wordt naadloos gevolgd door ‘Corporate Governance’. Daarin zijn de gedragscode van ‘OUR WORLD’ en de ‘Business Partner Code of Conduct’ voor samenwerking met partners verankerd.

Duurzaam gecertificeerd

“De klant beslist wat voor soort vakantie hij boekt – de FTI GROUP wil en zal dit niet veranderen”, zegt Markgraf. “Aan de ene kant willen we echter de mogelijkheid bieden om een vakantie te organiseren met duurzaamheid in gedachten. Daarom promoten we overeenkomstige producten binnen ons programma. Aan de andere kant proberen we via verkoop en marketing meer bekendheid te geven aan deze aanbiedingen. Dit betekent weer dat we duurzame vakanties beter moeten labelen, uitleggen en makkelijker vindbaar moeten maken en bijvoorbeeld reisbureaus specifiek moeten trainen op deze aanbiedingen.” Een van de doelen: binnen het kernportfolio van de FTI GROUP moet in de toekomst ongeveer 20 procent van de accommodaties een duurzaamheidscertificaat hebben. Dit omvat alle MP Hotels die direct tot de GROUP behoren en sinds september 2022 Travelife-gecertificeerd zijn. De touroperator zal hen en alle partnerhotels met certificaten beter zichtbaar maken in de boekingssystemen van reisbureaus en online portals. “We wijzen er niet alleen op dat het betreffende hotel een erkend certificaat heeft, maar leggen ook kort uit wat dit concreet betekent en hoe de gast duurzaamheid in deze accommodatie ervaart en ondersteunt”, legt de Managing Director uit.

Travelife

Daarnaast ondergaan de reisbureaus van de GROUP momenteel het Travelife-certificeringsproces – in de toekomst zullen gasten ook een brief en een keurmerk ontvangen dat de transfer- en excursiediensten op hun vakantiebestemming milieuvriendelijker en sociaal rechtvaardiger zijn. In de vliegsector ondersteunt de FTI GROUP het gebruik van Sustainable Aviation Fuel (SAF): als onderdeel van een exclusief proefproject met Eurowings kunnen klanten sinds juli 2023 het gebruik van SAF promoten op alle vluchten naar Mallorca met vertrek vanuit Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland tegen een toeslag van € 15 per persoon en traject. De FTI GROUP neemt ook maatregelen als lid van Futouris e.V. en KlimaLink e.V.

Planet, People & Governance

Voor de eigen locaties baseert de FTI GROUP zich op gerenommeerde certificaten. De eigen MP Hotels en de agentschappen van Meeting Point International Travelife en voor het hoofdkantoor van de GROUP een milieumanagementsysteem volgens ISO 14001 gepland. Daarnaast ligt de nadruk op energie-efficiëntie en -controle. De GROUP neemt ook sociale verantwoordelijkheid. Zowel tegenover haar eigen medewerkers als tegenover derden. Er lopen programma’s voor meer diversiteit en inclusie en tegen discriminatie, er zijn workshops voor vrouwenemancipatie en activiteiten ter bescherming van de mensenrechten in de waardeketen en er zijn bindende bedrijfsrichtlijnen aangenomen, bijvoorbeeld voor de bescherming van kinderen of voor meer dierenwelzijn in het toerisme. Veel van de actieve maatregelen zijn terug te vinden in de gedragscode van FTI. Deze is te bekijken op de website van het bedrijf.

Effectief modewoord

“Duurzaamheid moet meer zijn dan alleen een effectief modewoord”, concludeert Karl Markgraf. “Daarom zijn we lange tijd terughoudend geweest om in het openbaar of in marketing meer in detail te treden over onze inzet voor duurzaamheid. Het was cruciaal voor ons om een brede structuur te creëren en in eerste instantie alle pijlers van deze strategie te vullen met tastbare inhoud, jaarplannen en eerste resultaten. We willen laten zien hoe belangrijk het voor ons is.We zullen ons met grote betrokkenheid en motivatie blijven inzetten voor dit zeer ingrijpende, complexe onderwerp. Daarmee nemen we de verantwoordelijkheid op ons die hoort bij een internationale groep bedrijven van onze omvang.”