De online hotelprijzen zijn deze maand in vrijwel alle grote Europese steden hoog. Volgens data van zoekmachine Trivago is net als ieder jaar september voor veel grote steden een dure maand vanwege een samenval van verschillende soorten reizigers, dat stadshotels in september meer gasten ontvangen dan normaal. Vergeleken met vorig jaar vallen de prijzen weer mee, op jaarbasis met 8% gedaald.

Hotelprijzen van grote Europese steden

September is in veel grote Europese steden de duurste maand van het jaar. Grote steden zijn vaak toeristisch en trekken in september, vanwege de gunstige weersomstandigheden (niet te warm en niet te koud), veel citytrippers en late vakantiegangers aan. Daarnaast komt na de vakantieperiode het zakenleven weer op gang en worden in september de nodige zakenreizen en beurzen gepland. Vanwege deze samenval van vakantie en zaken gerelateerde reizigers, hebben hotels in de grote steden zoals bijvoorbeeld Amsterdam, Berlijn of Parijs meer gasten dan normaal. De drukte is vergelijkbaar met die van mei en juni.

prijs 1

Gemiddelde hotelprijzen in Nederland

De stijging van september is in Nederland duidelijk merkbaar. Hotelprijzen stijgen in Nederland deze maand met 13 procent vergeleken met augustus, naar een gemiddelde van 142 euro per kamer per nacht. Extreem is dit niet; vorig jaar kosten de hotels in september nog gemiddeld 154 euro per nacht. Daarmee zijn de hotels op jaarbasis met 8 procent gedaald, en is september 2014 relatief goedkoop. De prijzen in september zijn voor het derde jaar op rij gedaald.

prijs 2

Gemiddelde online hotelprijzen in Amsterdam – zaterdag de 13e

In Amsterdam stijgen hotelkamerprijzen deze maand met 26 procent vergeleken met augustus, tot gemiddeld 188 euro per kamer per nacht. Normaal gesproken is september de duurste maand van het jaar. Dit is dit jaar echter niet het geval; in mei kosten hotelkamers in de hoofdstad gemiddeld 202 euro per nacht. In september 2013 waren de prijzen in de hoofdstad nog hoger dan dit jaar het geval is; toen was de gemiddelde hotelprijs nog 6 procent hoger. Toch is deze maand een prijspiek te zien, vanwege de “International Broadcast Convention” (IBC) stegen de gemiddelde hotelprijzen op zaterdag de 13e naar 311 euro per kamer per nacht.

pirjs 3

Credits header afbeelding: Rich Brooks (CC)