De Vlaamse krant Het Nieuwsblad publiceert vandaag een bericht waarin wordt medegedeeld dat het Auditoraat bij de Belgische Raad voor de Mededinging “voldoende indicaties voor inbreuken” heeft om een klacht in te dienen tegen beide touroperators. Het gaat hier om zaken sinds 2004 waarbij beide partijen gelijktijdig brandstoftoeslagen invoerden en verhoogden. Het lijkt er op dat hierover onderling afspraken gemaakt zijn. De Raad van Mededinging richte het onderzoek naar de mogelijke vorming van een duopoli tussen de twee giganten die samen 80 tot 95 procent van de Belgische georganiseerde reizen markt in handen hebben.

Het Nieuwsblad zegt:

‘Het onderzoek is gestart naar aanleiding van indicaties van mogelijk prijscoördinerend gedrag, dat zich manifesteert op verschillende componenten van prijsbepaling’, zegt Stulens auditeur-generaal van de Raad voor de Mededinging. ‘Dan heb ik het over dossierkosten, fueltoeslag, annuleringsverzekeringen, kortingen. Ik heb niet gezegd dat er een bewijs is dat er op al die vlakken afspraken zijn gemaakt, maar wel op meer dan één.’

Opvallend is dat in dit Belgische onderzoek ook huiszoekingen gedaan zijn in Nederland om bewijzen voor vermeende afspraken te vinden. De Nederlandse NMA viel deze week dezelfde touroperators binnen om eveneens te zoeken naar overtredingen van de mededingenwet. Van der Heijde, bestuursvoorzitter van TUI Nederland en voorzitter van ANVR laat in een exclusief interview aan ReisRevue vandaag weten dat de Nederlandse onderzoeken betrekking zouden hebben op de relatie met agenten die korting willen geven zoals Tjingo.

In België ontkennen betrokken partijen elke vorm van afspraken.

Lees hier het hele artikel in Het Nieuwsblad