Afgelopen woensdag was de e-Travel Summit in het Van der Valk Hotel in Almere, georganiseerd door TradeTracker. De laatste ontwikkelingen binnen de online marketing van de reisbranche werden hier besproken. In deze blog de presentaties van KNOX, specialisten in Facebook marketing en NBTC, het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen over conversieoptimalisatie van je website. Stephanie Stam van KNOX vertelde over Facebook, hoe je data voor je kan laten werken en hoe je dynamic retargeting inzet. Ralph van Riet van de NBTC sprak over hoe ‘five shades of conversion’ zijn ingezet om de website van Holland.com van informatief naar conversiegericht te maken.

Dynamic retargeting van Facebook: de conversiebooster

Data

Facebook: wereldwijd 1,5 miljard gebruikers per maand en 1 miljard per dag. In Nederland wordt Facebook maandelijks maar liefst 9 miljoen keer gebruikt en dagelijks 3,3 miljoen keer. Het levert veel data op die je als marketeer kan inzetten om de juiste doelgroep naar jouw website te leiden.

Targeten en retargeten

Maar hoe? Door te targeten en retargeten: met gerichte advertentiecampagnes en relevante content de juiste doelgroep bereiken. De juiste doelgroep haal je uit de data van Facebook. Door specifieke interesses, leeftijdscategorieën, voorkeuren aan bestemmingen etc. krijg je een goed beeld van je doelgroep en dat helpt je om relevante content aan te bieden. Het creëert bereik, traffic op je website en awareness van jou producten!

Door retargeten blijf je top of mind bij je doelgroep doordat je opnieuw een advertentie te stuurt. Je weet dat je doelgroep geïnteresseerd is, want ze zijn eerder op je website geweest om je producten te bekijken. Niet kopen betekent niet altijd niet willen kopen! Retargeten helpt je om die mensen te triggeren en te verleiden om alsnog naar jou website te gaan om die aankoop toch te doen of die reis te boeken.

Headerafbeelding E-travelsummit dynamic retargeting

Dynamic retargeting

Als we nog een stapje verder gaan, komen we bij dynamic retargeting. Wanneer je doelgroep een product heeft bekeken, kun je adverteren met persoonlijke content. Aangepast aan de interesses die je doelgroep zelf op Facebook heeft ingevuld. Je kunt zelf aangeven waar je op wilt retargeten: op mensen die een product hebben bekeken, op producten die mensen specifiek in hun winkelwagen hebben gelegd of op mensen die iets hebben gekocht of geboekt. Daarnaast kan je zelf bepalen of je met dynamic retargeting één product wilt adverteren (single product ads), of dat je met meerdere producten adverteert (multi product ads). Wat wel duidelijk is: het verhoogt je conversie!

KNOX maakt al een aantal maanden gebruikt van dynamic retargeting, en wat zijn de resultaten die zij ondervonden hebben? In de afbeelding hieronder geven zij aan wat de eerste resultaten zijn.

Blog Etravelsummit - dynamic retargeting - resultaten knox

Zij wisten het  heel duidelijk te vertellen: dynamic retargeting is nieuw; innovatief en succesvol!

Five shades of conversion

Ralph van Riet aan het woord over conversieoptimalisatie op de website van Holland.com. Met deze ‘five shades of conversion’ maakt hij de website conversiegericht.

#1 Related Content = Storytelling

Gerelateerde content wordt bij Holland.com aan elkaar geknoopt, waardoor alle informatie over één onderwerp of bestemming overzichtelijk op één pagina te vinden is. De bezoekers hoeven dan niet continue terug naar de homepage voor meer informatie. Op de overzichtspagina van bijvoorbeeld Den Haag staat informatie over de stad en wordt storytelling verbonden om de content nog interessanter te maken. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van eigen tags, als er een artikel is geschreven over Den Haag, worden via tags andere artikelen waar Den Haag in voorkomt gelinkt.

#2 Everybody love lists

Mensen houden van lijstjes! Holland.com speelt daar ook op in door veel top-lijstjes aan te bieden, daar is interessant en daar zoeken mensen ook op. Er wordt veel samengewerkt met partners, die over data beschikken welke activiteiten bijvoorbeeld het vaakst worden geboekt, waardoor Holland.com die content kan gebruiken. Er wordt ook ingespeeld op seizoenen of feestdagen, ieder seizoen wordt er bijvoorbeeld een ‘top 10 dingen om te doen’ gepubliceerd.

Blog Etravelsummit - conversie - lijstjes

#3 Spot the elephant trail

Altijd op zoek naar olifantenpaadjes! Als je ziet dat bezoekers naar je website komen via een andere weg dan dat jij in eerste instantie in gedachten had, is er verandering nodig. Vaak wordt dat opgemerkt door zoektermen, waar het meeste op wordt gezocht wordt dan anders geplaatst zodat het makkelijker vindbaar is voor de bezoekers. Er werd bij Holland.com bijvoorbeeld opgemerkt dat er veel werd gezocht op Zeeland. Een logische stap was om Zeeland naar de homepage te verplaatsen, zodat het beter zichtbaar is.

IMG_0489

#4 Labeling legacy

Als je content wordt vertaald, kan het zijn dat je keywords niet meer SEO-proof is. Een voorbeeld van Holland.com was de Duitse benaming van Bed & Breakfast, dat was Pensionen und Gasthäuser. Door middel van de tool Keyword planner bleek dat er toch meer werd gezocht op Bed & Breakfasts, wat leidde tot meer conversie op de website.

Blog Etravelsummit - conversie - b&b

#5 If it ain’t broke, optimize it

Als een website goed werkt, waarom zou je het veranderen? Want het kan altijd beter! Er zullen altijd mogelijkheden zijn om de conversie alsnog een boost te geven. Holland.com heeft de website weten te optimaliseren door contentblokken net iets anders neer te zetten, wat resulteerde in een lagere bouncerate.

Vijf goede tips voor elke marketeer die helpen bij het verhogen van de conversie!