Het wereldwijde-web ligt voor ons open! We zijn de eerste generatie met zoveel keuzes, muntjes en vrije tijd. Is dat niet prachtig? Ik start hierbij de nieuwe blog-serie op TravelNext; “hoe vind jij jouw ideale vakantie?” Wat klik je? Wat zoek je en waar vind je dat? Wie geloof je? Voor TravelNext speur ik naar het online gedrag van de beste vakantie-zoekers ooit! Om me te verbazen en vergapen. Om te leren van hun gemak en durf. Ik klop aan bij überslimme reishelden. Online travel-musketiers en prinsessen die het zichzelf niet makkelijk maken en niet voor de helft gaan. Zo zou iedereen moeten leven. Geniet van hun expertise en links!

Wouter Blok-  Industry Manager Travel Google

Ik start de blogserie met Wouter Blok. Ooit bijna in het echt ontmoet… maar het heeft nog niet zo mogen zijn. Ik volg hem al jaren en werd ooit door hem van mijn sokken geblazen door deze link op twitter. KABOEM.

Waar doe jij inspiratie op?

“Good old PinterestGogobot en zelfs Quora kunnen me heerlijk laten wegdromen en mijn bucketlist doen groeien.

Tot twee keer aan toe heb ik me laten leiden door Twitter. Ik tweette: “Waarheen voor een lang weekend weg met de kinderen, niet te ver? #dtv” @ronnieovergoor deelde zijn ervaringen met Vlieland en een paar weken later had ik een fantastische tijd (ondanks het weer) in dit vakantiehuis.

Later dat jaar wilde ik graag gaan duiken met een vriend, ik keerde me weer tot Twitter via de vraag “Who has good experiences with Liveaboard dive cruises?” en Neill Ghosh van Original Diving antwoordde met geweldige opties. We hebben bij hem geboekt, en we hebben die week alle gave wrakken van de Rode Zee gezocht. Dit jaar heb ik door scherp Google werk (glamping, kleine kinderen op specifieke regio) snel mijn vakantie kunnen boeken en dit gedeeld op Twitter. And guess what happened?”

En dan dat plannen, hoe doe jij dat?

“In de Twitter voorbeelden waren mijn concrete vragen niet te beantwoorden door 1 site, ik had vele recensies, blogs en aanbieders moeten uitpluizen om tot een keuze te komen. Dit is de reden waarom de zoektocht naar de perfecte vakantie nog zoveel ellende met zich mee brengt, het wordt pas makkelijk als je weet waar je heen wilt en liefst ook wanneer.

Hiervoor gebruik ik sites als HotelfinderHipmunkTripadvisor, Kayak, of de online travel agents zelf (filter op travel type, budget tot en reviewcijfer vanaf voor een snelle short list). Een site die bezig is om daadwerkelijk semantisch te zoeken (“familie vakantie 2 uur vliegen vanaf Amsterdam strand”) is Hopper (nog in closed beta). Ik kan niet wachten!”

Hoe boek jij de beste deals?

“Ondanks (of misschien wel door) mijn achtergrond in de online hotel reserveringen, check ik altijd de site van de accommodatie zelf voor vroegboekkorting of arrangementen. Bij airlines altijd oppassen dat ze niet je cookie gebruiken om de prijs te laten stijgen als je te lang doet over het boeken. Gewoon even anoniem browsen of cookies wissen om hier zeker van te zijn. Christopher Elliot heeft er een keer een interessant blog over geschreven.”

Welke apps en sociale media gebruik je tijdens je reis?

“Zowel trekpleisters als onontdekte pareltjes vind ik via eerdergenoemde GogobotSchemerGidsyblogs(en vooral mijn (oud)collega’s die van over de hele wereld komen) en restaurants vaak via Foursquare (explore functie op basis van je vrienden is te gek!) of Tripadvisor. Tijdens de reis gebruik ik Tripit voor mijn vlucht/hotel itinerary en Foursquare lists voor de to do’s. Op Spotify offline speel ik de muziek, via de Appstore heb ik films gedownload om de kids rustig te houden in het vliegtuig, KLM houses app houdt mijn huisjes collectie bij en de app Starwalk gebruik ik om de prachtige sterrenhemel in het buitenland te bekijken.”

Hoe laat je je vrienden weten wat voor moois je hebt gezien?

“Met Instagram / Snapseed maak ik mijn kiekjes net even iets mooier en deel ze op Twitter (public), Facebook (oud collega’s, familie, vrienden) en Google+ (beperkte cirkels of direct naar de email van mijn familieleden die social media avers zijn). Via Google Latitude deel ik mijn locatie. Foursquare is gekoppeld aan Gogobot waardoor het heel eenvoudig is om later mijn paspoort bij te werken. Ideaal om later desgevraagd tips te geven over plekken waar ik geweest ben. (hoe heette dat leuke restaurantje ook al weer?)”

Credits afbeelding: Puurevents