De Spaanse ondernemer Kike Sarasola heeft met Be Mate een alternatief bedacht voor peer-to-peer platform Airbnb. De site biedt appartementen met een hotelservice, gekoppeld aan bestaande hotels.

De eigenaar van designhotelketen Room Mate wil consumenten die een eigen ‘familiekamer’ zoeken, maar wel gebruik willen maken van de gemakken van een hotelservice, aan een accommodatie helpen. Be Mate selecteert in nu nog tien steden – waaronder Amsterdam – de tot driehonderd beste appartementen rond een bestaand hotel van Room Mate. ‘Dat zijn allemaal legaal verhuurde appartementen, die wij goed hebben bevonden’, zegt Sarasola volgens Het Financieele Dagblad.

Open voor andere hoteliers

Het platform, dat niet geheel toevallig hetzelfde uiterlijk heeft als Airbnb’s site, wordt in een later stadium ook opengesteld voor andere hoteliers. Zij kunnen hun hotelservice koppelen aan de appartementen in een stad en zo extra geld verdienen.

Zeshonderd steden

Room Mate wil zijn hotellocaties binnen drie jaar hebben uitgebreid naar zeshonderd steden. Dan zal het aantal appartementen (nu 2.500, waarvan 50 in Amsterdam) ook meegroeien.

Tegen verbod op Airbnb

Hoteliers in Amsterdam hebben onlangs uitgesproken tegen een verbod op Airbnb te zijn. ‘We moeten de impact van Airbnb op de hotelmarkt niet overdrijven’, is de gedeelde mening onder ondernemers. ‘Airbnb creëert zijn eigen markt en eet een klein deel van de onze af. Het gros van de Airbnb-particulieren verhuurt zijn woning slechts tien tot twintig nachten per jaar.’

Dit artikel verscheen eerder op Twinklemagazine.nl.