Travel en toerisme  faciliteert wereldwijd 1 op de 11 banen blijkt uit een recente publicatie van WTTC (World Travel Tourism Council). Ook wordt geschat dat de sector met zo’n 4% gemiddeld per jaar groeit in de aankomende 10 jaar.

In Nederland doet Reiswerk onderzoek naar werkgelegenheid in de reisbranche en zo blijkt dat deze enorm is gegroeid.

Werkgelegenheid stijgt ook in Nederland

De werkgelegenheid in de reisbranche is afgelopen jaar gestegen met maar liefst 10% tot ruim 16.000 medewerkers. Dat blijkt uit de onlangs geactualiseerde cijfers van het Reiswerk Dashboard. De cijfers zijn gebaseerd op jaarlijkse arbeidsmarktonderzoek dat Reiswerk uitvoert in de reisbranche. Het is sinds de crisis het tweede opeenvolgende jaar dat de werkgelegenheid in de sector een groei laat zien.

Groeiend aantal vacatures vooral ICT en automatisering

Cijfers uit het Reiswerk Dashboard laten een lichte daling zien van het aantal werkgevers met openstaande vacatures, van 19% in 2014 naar 17% in 2015. Het totale aantal vacatures in de sector is echter gestegen van 2 naar 3,5% van het totaal aantal medewerkers. Het aandeel verkoop-gerelateerde functies is met 13% gedaald naar 44% van het totaalaanbod.

Vacatures op het gebied van ICT en automatisering, (online) marketing/communicatie en logistiek zijn in opkomst en behelzen 21% van het totaal aantal vacatures. “De onderzoeksresultaten bevestigen dat de reisbranche een interessante werkgever voor ICTers, e-commercemanagers en (online) marketeers is. In onze arbeidsmarktcommunicatie richten we ons steeds meer op dit talent,” aldus Rian Verkooijen, arbeidsmarktspecialist bij Reiswerk.

Instroom: jonge professionals

De instroom van medewerkers nam met 10,7% toe tot 26,3%. Dit percentage schommelde na 2009 tussen de 12 en 15,6%. Ruim twee-derde van de schoolverlaters die de reisbranche instromen heeft een hbo-toerisme diploma op zak. Daarnaast is nog altijd 42% van de travelprofessionals jonger dan 35 jaar.

Aantal reisbedrijven groeien door ZRA’s

Ook werd eerder al onderzocht en geconstateerd dat het aantal zelfstandig reisagenten drastisch groeit, dit heeft invloed op het aantal reisondernemingen dat er jaarlijks bijkomt. In 2015 waren circa 3.600 reisondernemingen (ongeacht SGR-/ANVR-lid) in de branche actief. Dit aantal neemt nog steeds toe. De gemiddelde omvang van de bedrijven is wel dalende. Dit komt ondere andere doordat er een steeds grotere groep zelfstandige reisagenten (ZRA’s) binnen de branche actief is.

Alle cijfers zijn hier terug te vinden in het Reiswerk Dashboard.