De Belgische vliegtuigmaatschappij Jetairfly opent in november een webshop, Daarin worden tax-free artikelen aangeboden die aan boord kunnen worden geleverd. Jetairfly, onderdeel van Tui AG, biedt 750 producten als parfum, rookwaren, cosmetica, juwelen, alcohol, speelgoed en kleding aan in zijn nieuwe webshop. Dat is een vertienvoudiging van het aantal artikelen in de papieren catalogus, meldt het bedrijf in een persbericht (pdf).

‘Wij sturen onze klanten bij de bevestiging van een boeking altijd de papieren catalogus op’, vertelt Hans Vanhaelemeesch, hoofd communicatie van TUI Travel Belgium, aan Twinkle. ‘Voorheen was het dan alleen mogelijk om vanuit deze folder te bestellen, nu kunnen consumenten dat ook tax-free online doen.’

Heenreis of terugreis
De bestelde artikelen kunnen op de heen- of terugvlucht in het vliegtuig worden geleverd. ‘Bijvoorbeeld bij opblaasbaar speelgoed is het handiger om het op de heenreis naar de vakantiebestemming te ontvangen’, aldus Vanhaelemeesch. ‘Alcohol en andere zaken die eerder thuis worden gebruikt kunnen consumenten op de terugreis meekrijgen. Dit kan de klant zelf online aangeven, net als wanneer hij de bestelling toch liever direct thuis wil ontvangen.’

Prijsgarantie
Jetairfly geeft consumenten een laagsteprijsgarantie. Als een besteld product op de Belgische luchthaven van vertrek toch voordeliger zou zijn, krijgt de shopper het verschil terug. ‘Als bewijs hiervoor zou eventueel al een smartphonefoto van het betreffende artikel en de actuele prijs kunnen dienen’, zegt Vanhaelemeesch.

KLM
In Nederland is KLM al enige tijd bezig met eenzelfde afleverconcept voor zijn webshop. In de zomer van 2010 startte de Nederlandse vliegtuigmaatschappij met het aanbieden van belastingvrij online shoppen. Toen konden klanten hun bestellingen enkel nog geleverd krijgen op vluchten van Amsterdam naar Bahrein, Dallas, Osaka, Panama City en Sao Paulo. Dit is uitgebreid naar alle intercontinentale vluchten vanuit Amsterdam en reizen naar Athene, Boekarest, Istanbul, Kiev, Lissabon en Sint Petersburg. Een deel van het assortiment kan bovendien ook thuis worden bezorgd.

Dit artikel verscheen eerder op Twinklemagazine.nl.