Ook tijdens het ANVR congres in Boedapest  haalden sprekers weer duidelijk naar voren dat je als reisorganisatie focus moet hebben op de behoeften van de vakantieganger. Wat zorgt ervoor dat jij als touroperator of reisbureauorganisatie de voorkeur blijft genieten van de vakantieganger?

De Reissector heeft haar focus nog steeds teveel op conversie en te weinig op de relatie. Een zeer productgedreven sector, terwijl het om het traject daarvoor gaat: een relatie opbouwen en behouden met de vakantieganger om inzicht te krijgen in wat de vakantieganger wil en zijn voorkeur te verdienen. Dit is uiteindelijk makkelijker gezegd dan gedaan. Als je als speler niet de grootste of de beste bent, dan is er maar 1 regel: If you can’t beat them, then change te rules. De enige kans om andere spelers te verslaan is door anders te denken en uiteindelijk anders te acteren. Als je maar blijft doen wat je altijd doet en geen flexibiliteit hebt in je business model als organisatie, zal je ingehaald worden door andere partijen. Dit is de afgelopen jaren duidelijk gebleken met de opkomst van nieuwe (branchevreemde) spelers met grote impact op het distributiekanaal.

De combinatie van Click & Bricks is de enige mogelijkheid als reisbureauorganisatie om te overleven. Overleven alleen is echter niet genoeg. Het gaat ook om het realiseren van een gezonde exploitatie. Hiermee komen middelen vrij om de investeringslag die benodigd is te realiseren. Een gezonde exploitatie begint met de voorkeur van de vakantiegangers voor de reisorganisatie. Hier ligt de uitdaging. Het gaat om de actie, het gedrag en de wens van de vakantieganger. Als je de wens van de consument kan vinden als organisatie, dan kan je als reisorganisatie je strategie hierop afstemmen.

Je kan als reisorganisatie de wens ook vinden door aan je bestaande (reeds geboekte) klanten te vragen wat hun wens is. Een andere mogelijkheid is om met het gebruik van internet: “Open source” te denken. Hier ontstaan sociale netwerken. Via deze netwerken kan je aan relaties werken met de vakantiegangers; je kan voelen wat er gebeurt in “the air”. Zodra online blijkt dat er een behoefte speelt, kan je daarop reageren en actie opnemen. Sociale media is eigenlijk heel simpel, geen rocket science.

Uiteindelijk is de boodschap dat ook reisorganisaties moeten gaan inzien dat business modellen veranderen. Wie slaapt en niet innoveert zal op termijn niet meer bestaan.

Bron: gedeeltelijk uit presentatie van Kristian Esser (@misterharder).

Credits headerafbeelding: Garry Knight (CC)