Bloemeneiland Madeira heeft onlangs het tweede niveau van de Silver Seal-certificering als Duurzame Toeristische Bestemming behaald.

De Portugese archipel voldoet hiermee opnieuw aan de veeleisende criteria op het gebied van milieu, economie, sociale en cultuur. Het certificaat wordt uitgegeven door EarthCheck, een door de Global Sustainable Tourism Council (GSTC) geaccrediteerde organisatie die bestemmingen beoordeeld.

Lees ook: EU neemt wet aan die misleidende duurzaamheidsclaims verbiedt.

Grote inzet van de regio

Het autonome Madeira is al een tijd bezig om initiatieven op het gebied van duurzaamheid te bevorderen en de lokale gemeenschap te betrekken bij toeristische activiteiten. In februari 2023 behaalde het de certificering voor duurzame toeristische bestemming met het eerste niveau van de Silver Seal-certificering. Tussen 26 februari en 1 maart 2024 vond de tweede jaarlijkse audit van Madeira en Porto Santo plaats. In die periode heeft het onafhankelijke EarthCheck verschillende projecten in de archipel bezocht om te beoordelen of de bestemming voldoet aan de belangrijkste actiegebieden die nodig zijn op het gebied van duurzaamheid. EarthCheck erkende de grote inzet van de regio voor het behoud van het cultureel en natuurlijk erfgoed, met oog voor de evenwichtige versterking van de ecologische, sociale, culturele en economische aspecten. Een mijlpaal waar de bestemming trots op is. Het certificeringstraject gaat verder met als doel om tegen 2027 het hoogste niveau van de certificering, Gold, te bereiken.

Steeds duurzamere bestemming

De Regionaal Secretaris voor toerisme en cultuur, Eduardo Jesus, onderstreept het belang van deze erkenning door EarthCheck. “Het is noodzakelijk om deze duurzame reis voort te zetten en prioriteit te geven aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Hierbij betrekken we de gehele lokale gemeenschap. Zo kunnen we voldoen aan de maatregelen waartoe we ons in het actieplan hebben verbonden en van de autonome regio Madeira een steeds duurzamere bestemming maken en de bekendheid te vergroten.”

Foto: Fonte da Areia. ©Rui Melim