Mobiel is hot, ook in travel. Annelies schreef eerder al dat 25% van alle travel-gerelateerde zoekopdrachten afkomstig is van mobiel en ook het percentage mobiele boekingen zit in de lift. Maar hoe zit het eigenlijk met mobiele betalingen op het moment dat we daadwerkelijk op reis zijn?

Waar gaat het naartoe?

Met de komst van de euro werd betalen tijdens het reizen in Europa een stuk gemakkelijker. Ook de creditcards en bankpassen zorgen er voor dat betalen in het buitenland een stuk makkelijker is dan voorheen. Maar zou het niet nog fijner zijn als consumenten helemaal geen contact geld meer nodig hebben en gewoon mobiel kunnen betalen?

In Disney World kan de consument al mobiel betalen via RFID, maar is dat nu echt de toekomst? Bij Disney moeten zij een speciale armband dragen zoals bij Ushuaïa eerst ook het geval was. Ushuaïa stapt een jaar later al over naar het koppelen van hun vingerafdruk aan hun creditcard. Een stap in de goede richting, want op die manier is er immers geen extra armband nodig. Wel zijn er nu weer andere apparaten nodig in het hotel. Dat moet makkelijker kunnen en er zijn dan ook meerdere in betalingen gespecialiseerde bedrijven die zich hier mee bezig houden, waarvan de meeste met NFC werken.

Het verschil tussen RFID en NFC

RFID is de afkorting van Radio Frequency IDentification. Een RFID tag bevat een antenne en een chip waar gegevens op opgeslagen zijn. Met behulp van een RFID ontvanger kunnen signalen van een RFID tag ontvangen en uitgelezen worden. Bij RFID is er altijd sprake van eenrichtingsverkeer van de tag naar de ontvanger.

NFC staat voor Near Field Communication en eigenlijk een vorm van RFID. Het grootste verschil tussen RFID en NFC is dat met een NFC tweerichtingsverkeer mogelijk is. De chip is dus niet alleen ontvanger, maar ook zender. Hierdoor is NFC uitermate geschikt voor mobiel betalen, er kan namelijk automatisch communicatie plaatsvinden tussen de zender (de persoon die iets afrekent) en de ontvanger (de retailer). Meer over de werking van NFC is te vinden in dit blog.

Mastercard

MasterCard lanceert dit jaar de MasterPass, een creditcard met ingebouwde NFC-chip zodat de consument in de campingwinkel, het restaurant of hotelbar kan betalen door hun pas even kort voor een speciale kaartlezer te houden. MasterCard creëert ook meteen een digitale portemonnee zodat online betalingen eenvoudiger worden. Hebben bezoekers hun creditcard niet op zak? Geen probleem, met een smartphone met NFC kunnen zij met de bijbehorende app ook eenvoudig betalen.

masterpass

Google Wallet

Google Wallet maakt gebruik van hetzelfde systeem als MasterCard en heeft als voordeel dat de consument in de app via Google Maps direct kunnen zien waar retailers zijn die de Google Wallet accepteren. Ook hier is er een speciale reader nodig om de telefoon voor te houden.

Square

Bij Square maakt de consument op zijn of haar smartphone een account aan via de app koppelt de consument de credit- of debetcard aan de smartphone. Vervolgens kunnen zij door middel van de NFC-chip in de telefoon betalen door de telefoon voor een reader te houden. Hebben zij een smartphone zonder NFC-chip (bijvoorbeeld een iPhone)? dan kunnen zij ook gebruik maken van Hands-Free Checkout. Zodra ze ergens willen afrekenen geven zij dit aan in de app. Hun foto verschijnt automatisch op de kassa ter verificatie. Na opgave van de juiste naam hebben zij afgerekend.

Een voordeel van Square is dat het betalingssysteem ook een sociaal aspect heeft omdat consumenten ook tips voor anderen toe kunnen voegen en het systeem voor het bijhouden van loyaliteitsprogramma’s, bonnetjes en rekeningen is ook een pluspunt. Dat de betaling real-time gedaan (en bevestigd) wordt is wellicht het stukje vertrouwen dat retailers nodig hebben.

PayPal

Bij PayPal koppelt de consument het PayPal account aan de PayPal app voor iPhone, Android, Nokia of Blackberry. Vervolgens werkt het betalen hetzelfde als bij de Hands-Free Checkout van Square.

Het voordeel van PayPal is niet alleen dat de consument er ook overschrijvingen naar andere rekeningen mee kunt doen, maar ook dat ze er online al op heel veel mee kunt betalen. Het nadeel is dat ze ten opzichte van Square minder mogelijkheden hebt om bonnetjes, rekeningen en loyaliteitsprogramma’s op te slaan.

Onderstaande video laat zien hoe de verschillende systemen in de praktijk werken:

Wordt het NFC of toch niet?

Of de toekomst in mobiel betalen via NFC of in mobiel betalen door middel van systemen die werken via internet ligt, durf ik niet te zeggen. Als ik vanuit mijn eigen perspectief als consument kijk dan wacht ik liever nog even af tot er een app is waarmee ik volledig via internet kan betalen, zonder NFC. Die app zou vergelijkbaar kunnen zijn met de manier waarop je met de ING app geld kunt overschrijven (dus zonder extra apparaten) maar dan met de functionaliteiten van Square, met als belangrijkste de real-time bevestiging van je betaling. Daar ligt op dit moment nog een gat mijn inziens. Het zou me overigens niets verbazen als Apple zich ook op deze markt gaat begeven door een betalingsoptie toe te voegen aan hun eigen Passbook.

Wat denk jij? Waar ligt de toekomst van mobiel betalen, in NFC of niet?

Bron: HowStuffWorks