Het zoeken en boeken van reizen heeft een enorme transformatie ondergaan door de komst van mobiele apparaten”, zegt Linda Hoebe, country marketing manager van Skyscanner. “Reizigers hebben hun smartphone altijd bij zich en ze checken deze ook regelmatig. Hierdoor verwachten wij dat de groei voortzet. Ook via tablets blijft het zoeken en boeken van reizen groeien. Maar hoe dan precies? Skyscanner deelt cijfers, verschillen in landen en de belangrijkste dagen van het zoek- en boekgedrag.

De reiswebsite bekeek de desktop- en mobiele data om te vergelijken hoe gebruikers vluchten zoeken en boeken op verschillende apparaten. Erg handig, want waar moet je dus nu op gaan letten als reisorganisatie? De meest interessante hoogtepunten in een lijstje:

133 procent

Het percentage Nederlandse reizigers dat een smartphone gebruikt voor het plannen van zijn vlucht is in 2014 met
133 procent toegenomen ten opzichte van 2013 volgens de cijfers van Skyscanner.

  • Van de zoekopdrachten naar vluchten in Nederland is 72 procent afkomstig van desktopcomputers, veertien procent via mobiele apparaten en een even groot percentage via tablet. Reizigers gebruiken nog steeds primair hun desktop voor het zoeken naar reizen.
  • De groei van mobiel boeken in Nederland is aanzienlijk meer dan het Europese gemiddelde (133 procent versus 113 procent). Daarnaast is het aantal zoekopdrachten via tablets gestegen met zeventien procent, terwijl het aantal boekingen via dit device toenam met 47 procent.

skyscanner 1x

Azië bovenaan de lijst qua mobiel boeken

Wereldwijd voert Azië de lijst aan met dertig procent vluchtboekingen via de smartphone, gevolgd door Europa en Amerika die net onder de 25 procent zitten. Amerika heeft, met een stijging van 62 procent, wel de grootste groei in boekingen via de tablet.

We zoeken zondag, boeken maandag

  • De meeste mobiele zoekopdrachten worden in Nederland op zondag rond 21.00 uur verricht, terwijl op maandag rond 12.00 uur (lunchtijd) de meeste boekingen worden gedaan via desktop. Hierin zit dus nog een klein verschil; we boeken niet allemaal via mobiel maar oriënteren ons wel via mobiel.
  • Tabletgebruikers laten een ander patroon zien; zij zoeken hun vlucht het vaakst op maandag rond 21.00 uur, terwijl boekingen met dit apparaat hun hoogste piek een dag later bereiken om 22.00 uur.Hier vindt dus geen wisseling van devices plaats.

Apps verschillen niet zo van elkaar

Skyscanner ontdekte ook dat december en januari de maanden zijn waarin Nederlandse reizigers de meeste apps downloaden. Oktober daarentegen is de maand waarin het aantal downloads in Nederland het laagst is. Android of iOS maakt niet zo’n verschil.

app download