Minder op vakantie
De verwachting van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen en onderzoeksbureau NIPO is dat er in 2012 minder Nederlanders op vakantie zullen gaan dan in voorgaande jaren. Dit is voor het eerst sinds de jaren ’80 dat het percentage van vakantiegangers zal afnemen. De Centraal Bureau voor de Statistiek heeft aangegeven dat ruim 80% van de Nederlandse bevolking in de afgelopen jaren op vakantie gaat, maar door de toenemende economische situatie dit procentueel steeds meer zal afnemen en hierdoor zullen er in 2012 minder Nederlanders op vakantie gaan, met name het buitenland. Die 80% bestaat uit 12,6 miljoen vakantiegangers die samen 36,2 miljoen vakanties hebben gemaakt, maar de helft daarvan waren vakanties in Nederland.

Toerisme in Nederland
Met de voorspelling voor vakanties in 2012 zal dit beteken dat er minder gespendeerd wordt door Nederlanders in het buitenland, maar dit hoeft niet per direkt een groot nadelig gevolg te hebben op de Nederlandse economie. Juist meer vakantiesgangers die voorheen naar het buitenland met vakantie gingen zullen nu voor hotels, campings en bunglows in het binnenland kiezen. Aan de andere kant zullen er ook meer Nederlanders ervoor kiezen om meer thuis te blijven en hun aantal vakantiedagen in Nederland te beperken.

Planning en voorlichting
Alleen de Scandinaviërs voelen in Europa de crisis minder dan Nederlanders en het zal betekenen dat Nederlanders meer kieskeurig moeten zijn waar zij een vakantie willen doorbrengen om bij te komen van de dagelijse spanning van werk en andere plichtigingen. In voorgaande jaren van de economische crisis kozen Nederlanders niet voor bezuiniging op vakanties, maar door een toename van kinderopvang zullen vooral gezinnen vanaf 3 kinderen die 2% moeten inleveren goed rekening moeten houden met hun gedaalde koopkracht voor de komende jaar en daarom kiezen voor minder op reis gaan. Last minute vluchten kunnen juist nu in dit onzeker economisch klimaat voordelige opties zijn voor de reisliefhebber die financiële beperkingen zal hebben in de komende jaar, maar toch op vakantie wilt gaan. Hotels boeken samen met een vlucht kan nog steeds heel aantrekkelijk zijn als dit ver van tevoren geboekt wordt en goed uitgezocht wordt.