Het boeken van een reis kan een Nederlandse consument beter op een Duitse of Belgische website doen, dat kan namelijk honderden euro’s voordeel opleveren volgens de Consumentenbond. Andere vakantietijd, grotere inkoop en lagere reserveringskosten in die landen lijken daarvan de oorzaak volgens het onderzoek.

Forse verschillen

De Consumentenbond onderzocht prijzen voor treinen, bungalows en pakketreizen en vond steevast goedkopere reizen in België en/of Duitsland. Voor een pakketreis naar Spanje liep het verschil op de Nederlandse, Belgische en Duitse sites van Neckermann zelfs op tot bijna 480 euro.

Voor een retourtje voor twee personen van Utrecht naar Berlijn betaal je bij de Deutsche Bahn slechts € 176,-, tegenover € 276,- bij ons vaderlandse NS Hispeed. De prijs voor een vierpersoonsbungalow werd vergeleken via de websites van Centerparcs.nl, Centerparcs.be en Centerparcs.de. In alle gevallen waren de Belgische en de Duitse websites een kwart tot een derde goedkoper.

Reden: Hoogseizoen, grotere inkoop en kinderkorting

Sommige schoolvakanties en daarmee de hoogseizoenperiodes vallen in de buurlanden anders dan in Nederland, dit maakt dat reizen in onze schoolvakanties bij buurlanden de prijzen dus lager zullen liggen. Ook is de Duitse consumentenmarkt groot en kunnen reisorganisaties door grotere inkoop lagere prijzen bedingen. Verder rekenen Duitse boekingssites geen of weinig reserveringskosten en evenmin kosten voor betalen met een creditcard. Kinderkortingen zijn in het buitenland ook vaak hoger dan in Nederland. (Bron: Consumentenbond)

Waar ik dan weer benieuwd naar ben: Zijn dit de echte redenen dat de prijzen zo hoog zijn? En zo ja, wegen deze redenen op tegen het feit dat veel mensen dan gaan boeken in het buitenland? Drijft dat prijzen niet nog verder omhoog in ons eigen land?