Metasearch bedrijf Skyscanner is in de big data gedoken. Skyscanner for Business, de B2B diensten voor airlines, vliegvelden en andere toeristische organisaties lopen sinds twee jaar. Skyscanner werkt daarbij onder andere samen met Microsoft, maar ook met Nederlandse spelers: Nederlandse startups die met de data beter in kunnen spelen op de wensen van hun klanten.
Met nauwkeurige schattingen kunnen toeristische bedrijven Skyscanners gegevens gebruiken om prijzen en consumentenbehoeften beter te kunnen schatten. Maar ook voor andere bedrijven zijn de B2B oplossingen interessant; zo zie je dat steeds meer contentwebsites (reisblogs) een Skyscanner whitelabel integreren om direct een vlucht te boeken naar de bestemming. Zo voldoen steeds meer sites aan de steeds hogere consumenteneisen; booking anywhere. Kortom, op de vraagzijde van de reiziger kan flink worden ingespeeld.
In een TravelNext interview spraken we met Hugh Aitken, Director Business Development bij Skyscanner. Ongeveer twee jaar geleden is het bedrijf begonnen met het implementeren van Skyscanner for Business wereldwijd, met de focus op een ‘engineering approach’ voor bedrijven in de toeristische wereld. Daarin wordt continu ingespeeld op vraag & aanbod door middel van travel search- & boekingsmodules via API’s en Whitelabels.
”Op dit moment hebben we ruim 300 partners en bedrijven die met ons samenwerken verschillen sterk van elkaar: zo werken we bijvoorbeeld met GoEuro, Lonely Planet en consumentenwebsites. Maar ook met startups, waarvoor we in travelsearch een goede aanvulling zijn met flight search, hotel & cars, en daarnaast full range booking opties. ”
”Voor de Nederlandse startups Paperflies en GeniusTravel werken we voornamelijk samen op basis van data van bestemmingen en trips. Ons hoofddoel is om andere bedrijven op makkelijke wijze te laten interacteren met hun eigen klanten en gebruikers.”
‘Powering’ Travel op het Internet
Het oplossen van eventuele knelpunten in ‘search traffic’ naar de website en het boeken en plannen van reizen makkelijker en laagdrempelig maken, is een van de onderliggende motivaties en doelstellingen bij elke samenwerking. Recent is Skyscanner ook een samenwerking aangegaan met Microsoft, een belangrijke deal met wereldwijde coverage: het Skyscanner White Label is voor MSN te gebruiken als customized flightsearch module, actief in 31 landen en in 17 talen.
De lancering van het Skyscanner White Label platform wat twee jaar geleden gelanceerd is, maakt het dus mogelijk om de module op andere merkwebsites te integreren. Dat is volgens Hugh het ‘pouring’ van travel op internet, zonder lokale reisproducten uit het oog te verliezen. Dit door bijvoorbeeld lokale airlines ook mee te nemen in de oplossingen.
De flexibiliteit van (Nederlandse Startups)
In een TravelNext interview met Jens Steenhuis van Paperflies, vertelt hij hoe het is om als Nederlandse startup met Skyscanner samen te werken als business partner en wat het hen oplevert.
”Als wereldwijde speler bieden zij een API die hun machtige data apparaat beschikbaar stelt. In ruil daarvoor hebben zij een extra inkomstenbron, draagt PaperFlies bij aan het totale verkeer van hun API en hebben ze bovendien goed zicht op de performance van opkomende bedrijven in de branche.”
”De API werkt op basis van een rev-share. Skyscanner heeft daardoor zicht op al het verkeer dat in aanraking komt met de API. De keerzijde is dus dat een gedeelte van je eigen data bekend wordt binnen Skyscanner. Vanuit hun oogpunt biedt het dus ook een handige kijk op de markt.”
”Het is wereldwijde data verzameld vanuit een groot aantal gebruikers. Het is voor ons simpelweg niet haalbaar om deze data zelf te verzamelen als startup. Om je echt te onderscheiden met deze data moet je website en techniek wel enigszins modern opgezet zijn. Of Nederlandse partijen er klaar voor zijn? Dat zal iedere startup partij voor zichzelf moeten beoordelen.”
De data wordt rauw aangeleverd, het is aan je eigen creativiteit
Om even bij Jens als voorbeeld startup te blijven, vroegen we hem of er ook gave bevindingen gedaan zijn tot op heden, met die data. Daarop kon hij een concreet voorbeeld geven:
”Wat ik zelf een leuke functie vind zijn onze prijskalenders. In de PaperFlies zoekresultaten kunnen we prijsvoorspellingen doen op basis van de data. Deze prijsgrafieken zijn direct zichtbaar wanneer je een zoekopdracht doet. Hierbij kan de consument de prijzen van omliggende data in één oogopslag bekijken. Je kunt zelfs de hele maand bekijken. Een handige functie voor de reiziger die flexibel is in zijn reisdata.”
”Wij verwerken deze data in een groter algoritme, waarbij we prijsvoorspellingen doen. Deze voorspellingen kun je als consument gebruiken om snel naar de beste prijs te navigeren. Onze focus ligt hierbij op een goede UX, dat uiteindelijk een positieve invloed heeft op de boekingen. De data van Skyscanner wordt rauw aangeleverd, het is afhankelijk van de creativiteit van je team wat je er uiteindelijk mee wilt doen.”
Andere grote partnerships
Hugh kon ons de scoop geven dat het bedrijf zeer recent ook een samenwerking is aangegaan met flybe.com; een oplossing voor een one-stop shop to the world, zoals de slogan van het bedrijf ook bevestigt.
In Japan zit een deel van de engineering voor Skyscanner, daar hebben ze een eigen travellab opgezet. Skyscanner blijft een technologisch bedrijf, dus het is belangrijk om overal in een vroeg stadium bij te zijn. We vroegen Hugh naar de verhouding van werknemers die technische kennis hebben: de helft van het personeel bij Skyscanner is actief in een engineering team.
Credits headerafbeelding: Karen Bryan (CC)