Hoe verder weg, hoe gelukkiger we zijn! Zou het echt waar zijn? Volgens onderzoekers die het sentiment van Tweets hebben geanalyseerd wel. We zouden namelijk minder negatieve woorden gebruiken naarmate we verder verwijderd zijn van onze gebruikelijke Tweetplek.

Big data

Tegenwoordig kunnen onderzoekers uit grote bergen met data interessante conclusies trekken over het menselijke gedrag. Deze databases komen meer en meer van mobiele telefoons en sociale media. Deze technologieën bieden namelijk real-time inzicht in de ideeën van mensen, hun locatie en zelfs hun gedachten.

Sentiment verandert naarmate we verder reizen

Deze week hebben onderzoekers van de Cornell University bekeken hoe het sentiment verandert naarmate mensen verder van hun thuishonk verwijderd zijn. En wat blijkt?

Hoe verder weg, hoe gelukkiger

“Uitgedrukt geluk stijgt logaritmisch met de gemiddelde afstand die een individu heeft van zijn of haar vaste locatie”, is de conclusie van de onderzoekers. Ze willen dus zeggen dat uit metingen van 37 miljoen Tweets van 180.000 personen blijkt: hoe verder weg we zijn, hoe gelukkiger we zijn.

Ze hebben het sentiment van elke Tweet bekeken, waarbij ze een gebruikelijke schaal hebben genomen waarbij geluk wordt uitgedrukt in woorden. Het meest interessante resultaat hieruit bleek het veranderen van het sentiment naarmate de tweets verder weg kwamen van de gebruikelijke locatie.

Minder negatieve woorden

Het grote verschil zit hem in het minder gebruiken van negatieve woorden als men verder van huis is. Het bleek namelijk dat mensen die Tweetten vanaf locaties die duizenden kilometers verwijderd waren van de gebruikelijke Twitterlocatie vaker woorden als “beach”, “great” enzovoorts gebruikten en minder worden als “no”, “don’t”, “hate” enzovoorts. Naarmate ze dichter bij hun gebruikelijke locatie vanwaar ze Tweeten (werk en huis) gebruiken ze vaker woorden als ‘Hahaha”.

Daarnaast hebben ze gevonden dat mensen die in steden wonen over het algemeen verder reizen dan mensen die in minder dichtbevolkte gebieden wonen.

Op sociale media heeft iedereen een mooier leven

Natuurlijk hebben we hier een kanttekening bij, uitgedrukt geluk is iets anders dan werkelijk geluk. Zeker als je kijkt naar het feit dat we op sociale media toch een ander leven lijken te leiden dan we in werkelijkheid doen. Dit zou natuurlijk effect kunnen hebben op het onderzoek. Echter, doen we dan net zo goed thuis op sociale media voor dat we een fabuleus leven leiden. En blijven dit inzichten die waardevol zijn voor psychologische onderzoeken.

Bron: Mashable