Herkansing voor QR code?
Hoewel de QR code al een tijdje bestaat, is het gebruik er van in Nederland nooit groots van de grond gekomen. Ze worden nog steeds gebruikt op entreekaarten, maar konden niet de verwachting waar maken dat we alles zouden QR’en. Inmiddels lijkt de QR opnieuw uitgevonden en wordt er steeds meer mee geëxperimenteerd.

QR codes: hoe werkt het?
Een QR-code is een vierkant blokje met daarin een soort doolhofje. Deze is steeds vaker te vinden in advertenties, op producten en tijdschriften. Door een foto van de code te maken kan het apparaat (mobiele telefoon) lezen wat er in de code staat; een url naar een (mobiele) webpagina. Zo ga je direct naar de (actie) pagina zonder zelf de moeite van het intikken te hoeven nemen.

Toepassingen Reisbranche
Voor de reisbranche zou de QR code erg interessant zijn. Vliegmaatschappij Vueling maakt er al gebruik van als je aangeeft dat je je boarding pass per sms wenst. De link in het smsje toont de QR-code, die vervolgens gescand kan worden. Ook op aanbiedingen, vergelijkingen en als link naar actuele informatievoorzieningen (in het geval van bijvoorbeeld NS HiSpeed of Thalys) zou de QR code gebruikt kunnen worden. Het zijn makkelijke handelingen die je via de mobiele telefoon even tussendoor kunt doen, tijdens het wachten of telefoneren, je krijgt meteen de informatie waar je naar op zoek bent. De technologie maakt het zo voor reiziger en uitvoerder makkelijker, leuker en toegankelijker.

Papierwinkel
Hoewel er nog steeds veel wordt gewerkt met reisbrochures, papieren bevestigingen en hard copy boardingpassen, zou de QR code een grote besparing hier op kunnen zijn. Reisbrochures kunnen beknopter door met een QR-code te verwijzen naar een meer informatie- en boekingspagina. Papieren bevestigingen kunnen op verzoek worden opgestuurd, en boardingpassen vervangen door een sms of e-mail met de betreffende QR-code. Het scheelt veel moeite, kosten en irritatie, want de tijd van hoesjes met alle reisinformatie bij elkaar is inmiddels voorbij. Reisbranche, verbaas mij!

Meer informatie over de werking en mogelijke toepassingen van de QR-code? Sprout Magazine schreef er een duidelijk artikel over!