De NMA heeft vanmorgen invallen gedaan bij diverse touroperators, in ieder geval TUI, OAD, Thomas Cook en de branche vereniging ANVR. De NMA onderzoekt of er verboden prijsafspraken gemaakt zijn onderling, of met reisagenten. De exacte achtergrond van de invallen blijft vooralsnog onduidelijk.

Tegenover Reisrevue zegt de NMA “We doen dit soort onderzoeken alleen als we vermoeden dat sprake is van overtreding van de mededingingswet, in dit geval het maken van prijsafspraken.”. De NMa was bij TUI, Thomas Cook en Oad op zoek naar aanvullend bewijs voor de “verboden praktijken”. Zestig mensen zijn op de zaak gezet. De 3 grootste touroperators van ons land geven alle drie aan volledig mee te werken met de onderzoeken. Later wellicht meer.

Update 1: Op de site van Radio Rijnmond is een interview te horen met duikschool Souldivers die aangeeft een klacht te hebben ingediend bij de NMA over de publicaties van de ANVR over niet-leden. Volgens de eigenaar van Souldivers wordt hiermee de markt verdeeld. Afgezien van de inhoudelijke juistheid lijkt mij dit onwaarschijnlijk omdat de tijd tussen de klacht en de invallen met 60 medewerkers we erg kort is. De NMA zou meer tijd nemen voor een onderzoek.

Update 2: Volgens van der Heijden, voorzitter van de ANVR en bestuursvoorzitter van TUI Nederland lag de achtergrond van de NMA inval in de eventuele onderlinge afspraken tussen touroperators over de relatie met reisagenten. Dit is de lezen bij reisbureau actueel. De achtergrond zou dus kunnen liggen in de weigering van ondermeer TUI en Oad om via kortingsites als Tjingo.nl te verkopen. Op deze sites wordt een deel van de commissie van agenten met de klant verrekend. Deze touroperators hebben zich altijd verzet tegen kortingen die door de reisagenten zelf werden gegeven.