TravelNext volgt Startups, en deze keer vertelt Herbert ovet ‘het begin van de Viedit. In deze rubriek volgen we in een drieluik de ontwikkelingen van verschillende startups binnen de travel- en hospitality branche die online gedreven zijn. Kijk hier om meer te lezen over deze rubriek of meld je aan als startup door te mailen naar annelies@travelnext.nl.

Hoe werkt Viedit precies?

Viedit is het eerste platform waar bedrijven en consumenten eenvoudig foto’s en video’s professioneel kunnen laten monteren. Editors maken van de geüploade beelden een korte en sprekende film met passende muziek. Registratie bij Viedit is gratis en voor de complete dienstverlening ontvangen wij 10% fee.”

Hoe is het idee voor Viedit ontstaan?

“Elke winter ga ik op een skivakantie in Frankrijk met een groep goede vrienden. In 2011 nam mijn vriend Auke de moeite om diverse video’s op te nemen. Ik was trots op mijn snowboard en telemark technieken en ik deelde de opnames op Facebook. De te lang durende video was totaal niet boeiend om naar te kijken, en het hinderlijke gehuil van de wind maakte het alleen maar erger. Toen zag ik bij iemand anders een gemonteerde snowboard video en dat was een wereld van verschil. Haar video had een promotie filmpje kunnen zijn voor een skivakantie. Het was zo alles betekenend dat ik het me voor altijd zal herinneren! Ik bedacht daarbij dat het fantastisch zou zijn als je gemakkelijk een passende en betaalbare editor kan vinden die van eigen opnames een mooie levendige film maakt.”

Welke visie heeft Viedit?

“Wij geloven in het delen van je dierbare momenten. En dat is nu net wat Viedit met gemonteerde video’s eenvoudig en betaalbaar maakt voor iedereen. Daarbij zijn transparantie, integriteit en een eerlijke beloning onze kernwaarden. Deze kernwaarden zijn de basis van al ons handelen, zowel intern als naar onze hardwerkende creative editors en klanten.

Als team willen we wereldwijd een belangrijke bijdrage leveren aan het creëren van prachtige films. Dit onzekere dynamische proces ervaren wij als bijzonder leerzaam, waardevol en spannend waarbij een woord centraal staat: ‘samen’.”

Dat klinkt allemaal zeer ideaal, hoe gaan jullie dat doen?

“In essentie is het onze taak om de interactie tussen vraag en aanbod goed te faciliteren. Vrijwel iedereen maakt wel eens een video opname met een camera of telefoon. Velen hebben ook oude tapes liggen. Aan de andere kant zijn er ook zeer veel editors, die varieren van student tot professionals die hun creatieve service op freelance basis aanbieden. Dit bij elkaar brengen is onze taak. Als er mooie films worden gemaakt waar zowel de klant als de editor tevreden over is en beiden graag terugkomen doen we het goed.”

Bestaan er al soortgelijke concepten?

“Er zijn vele generieke marktplaatsen voor diverse IT diensten. Er zijn ook enkele initiatieven rondom het maken van bedrijfsfilms. Maar die prijzen liggen meestal rond de €1.000 en er moet worden geboden door verschillende editors, waarna maar één editor de betaalde opdracht kan krijgen.

Binnen Viedit legt een editor zijn minimumprijs vast en kan een klant deze prijs van een van zijn favoriete editors accepteren OF een prijs bieden waarna het aan een steeds groter wordende groep editors wordt aangeboden. De eerste editor die de opdracht accepteert heeft de opdracht. Dus geen offertes of onderhandeling en elke editor krijgt betaald voor het juist afleveren van z’n werk.”

[Update redactie 01-10-2013] Zojuist zijn wij benaderd door Moofies.nl. En dit lijkt terecht een soortgelijk concept dat korte huisfilmpjes monteert tot een mooie film voor een enorm zachte prijs. Het is enkel in die zin anders, dat Moofies zelf de film maakt en Viedit vraag een aanbod bij elkaar brengt en zelf niet edit.

Wat willen jullie met Viedit over een jaar bereikt hebben?

“Een gestaag groeiende internationale groep enthousiaste klanten en editors die regelmatig bij ons terugkomen. In de planning zit een mobiele site waarmee je video opnames direct vanaf je telefoon aan een editor kunt aanbieden. Als organisatie zou ik graag erg dynamisch en vooral internationaal georiënteerd blijven waarin we elkaar de ruimte geven voor veel creatieve initiatieven.”

Even dromen, waar staat Viedit over 5 jaar?

“Ik ben al vele jaren een volger van Ricardo Semler (redactie: de Braziliaanse ondernemer die zijn medewerkers de ruimte geeft: minder regels en minder toezicht zorgen voor grotere productiviteit en geluk). Veel van zijn gedachten tracht ik op mijn manier binnen de mogelijkheden van Viedit toe te passen. Ideaal staat er een hybride decentraal zelfsturende internationale organisatie die handelt op basis van een aantal kernwaarden.

Het belangrijkste waar Viedit als dienstenplatform aan moet bouwen is vertrouwen. Als we dat weten te bereiken en behouden kunnen er in potentie veel meer soorten diensten worden uitgewisseld tussen individuen en organisaties.”

Redactie: Bedankt voor het interview, Herbert. We hopen dat Viedit een groot succes gaat worden!