Sundio Group heeft deze week nieuwe websites gelanceerd voor de reisorganisaties Sunweb en Eliza was here. De websites zijn volledig responsive en spelen daarmee in op de behoefte van de mobiele bezoeker.

“Bijna de helft van alle bezoeken op de website van Sunweb komt via smartphone of tablet. Waar voorheen een vakantie nog vaak op een computer werd geboekt, ziet Sunweb dit jaar ook dat meer dan 17 procent van haar klanten al via een tablet of smartphone een vakantie boekt.” aldus het persbericht van Sundio.

En dit zal in de toekomst alleen nog maar toenemen verwacht Sundio: “Het aandeel van boekingen via tablet en smartphone zal voor de zomervakantie website snel meer dan 30% zijn.”

Naast een responsive webdesign, zijn de sites gevuld met grotere images en meer inspiratie.

Waarom nu pas?

Het is natuurlijk een goede zaak dat Sundio de mobiele bezoeker serieus is gaan nemen, maar toch vraag ik mij af: waarom nu pas? Als al de helft van je bezoekers een smartphone of tablet gebruikt voor je website, had deze stap dan niet eerder genomen moeten worden?

Deze vraag kun je overigens aan bijna iedere willekeurige reisorganisatie stellen. Want bij het overgrote deel van de Nederlandse reisorganisaties komt de mobiele bezoeker er nog heel karig van af, ontdekte ook Elles de Boorder.

Op dit moment zijn de websites van grote partijen als Kras en D-reizen nóg niet geschikt voor mobiel gebruik. Een gemiste kans, maar waarom? Is het een technisch of organisatorisch te heftige ingreep om de website geschikt voor mobiel gebruik te maken? Of wordt het mobiel gebruik überhaupt nog te veel onderschat?

Responsiveness mythes

Tips en tricks zijn altijd handig, dus dit is nog een interessant artikel om naar toe te linken: Mobile Commerce Myths. Feiten en onjuistheden over mobile commerce in in een downloadbare whitepaper.

Voor Rondreis.nl hebben we begin juni dit jaar ook een responsive website gelanceerd. Absoluut een aanzienlijke klus, maar toch zeker goed uitvoerbaar. Ik ben benieuwd hoe de toekomst van de mobiele reiswebsites zich verder ontwikkelt het komende jaar.