Avila Beach Hotel op Curaçao houdt zich continu bezig met het verduurzamen van haar hotel en omgeving én deelt haar tips om met minder plastic te reizen.

Plastic… wat duurzaamheid betreft is het misschien wel de slechtste uitvinding ooit en gelukkig beginnen veel mensen over de hele wereld zich dat langzaamaan te realiseren. We hebben het ooit geproduceerd, en nu komen we erin om. ‘Er bevinden zich 500 keer zoveel microplastics in de zee dan dat er sterren in het heelal zijn, en naar schatting zal er tegen 2050 meer plastic dan vissen zijn.’ – Ian Johnston, milieucorrespondent, in een artikel voor The Independent. Het wordt tijd om dit te verminderen, en het goede nieuws is dat duurzame praktijken in het toerisme klein kunnen beginnen, maar nog steeds een groot effect kunnen hebben.

1. Investeer in een herbruikbare waterfles
Het is geen geheim: plastic waterflessen zijn ronduit slecht voor het milieu. Ze zijn niet biologisch afbreekbaar, en hoewel er over verschillende flessen wordt gezegd dat ze recyclebaar zijn, eindigen de meeste plastic flessen op de vuilnisbelt waar ze honderden, zo niet duizenden jaren, blijven liggen. Ons advies is om te investeren in een herbruikbare waterfles zodat je ‘m altijd bij de hand hebt. Verschillende merken hebben mooie flessen, zelfs flessen waarin je ijskoud water kunt meenemen, zoals de Dopper Insulated-thermosfles. Ideaal voor als je naar warme plekken zoals Curaçao reist!

2. Upcycle oude verpakkingen
Hoe vaak heb je een afhaalmaaltijd gekocht, of een pot leeggemaakt, en gedacht: hey, deze verpakkingen zouden nog weleens van pas kunnen komen? We hebben goed nieuws: het bewaren van verpakkingen als deze kan je helpen bij het streven naar een milieuvriendelijkere vakantie! Die oude pot waar dat haarmasker in zat is perfect voor een nieuwe shampoo-bar. Die oude fles, waar foundation in zat, kan je gebruiken om aftersun-lotion in over te hevelen. En dat oude Tic Tac-doosje kunt u gebruiken om haarspelden in mee te nemen. Wees creatief, de mogelijkheden zijn eindeloos. En ze kunnen het ook nog eens heel goed doen op Pinterest.

3. Neem een herbruikbare (boodschappen)tas mee
Volgens het Earth Policy Institute gebruiken mensen iedere minuut meer dan twee miljoen plastic zakken, iedere dag. Voorkom dat je er meer aan je verzameling toevoegt door overal waar je heen gaat een herbruikbare boodschappentas mee te nemen. Deze tassen nemen geen extra ruimte in je bagage in beslag maar kunnen je zeker helpen om het aantal plastic zakken te verminderen dat in onze oceanen eindigt, of erger nog: in de magen van dieren. Nog beter is het gebruik van één grote tas die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken; Handbagage, strandtas en boodschappentas.

4. Creëer bewustzijn
Onthoud de vijf R’en: refuse, reduce, reuse, recycle en raise awareness. Met je vrienden, reisgenoten, kinderen en collega’s praten over het vermijden van wegwerpplastic is één van de beste en eenvoudigste dingen die je voor de planeet kunt doen. Laat je familie en vriendenkring weten dat er niets bestaat als ‘weg’ als we iets weggooien. Het moet ergens naartoe, altijd.

Minder plastic is mooi!