Investeringsfonds Transavia Ventures bestaat vijf jaar. Via het fonds investeert Transavia in tal van innovaties en technologieën die als doel hebben de luchtvaart schoner en stiller te maken. De afgelopen vijf jaar is er door Transavia Ventures geïnvesteerd in een tiental verschillende projecten en ook de komende jaren zal het fonds blijven investeren.

Er zijn meerdere redenen geweest voor Transavia om in april 2019 tot de oprichting van Transavia Ventures te komen. Zo ontwikkelen startups vaak veelbelovende innovaties op basis van nieuwe technologie en hebben deze nieuwe bedrijven een enorme drive om hun ideeën verder te brengen. Het ontbreekt echter vaak aan financiering om vanuit de ideefase een prototype te ontwikkelen. Verder duurt het doorgaans lang om een innovatie in de praktijk uit te kunnen proberen, ook omdat het vaak ontbreekt aan voldoende marketingpower en naamsbekendheid om verder te groeien. Voor al deze uitdagingen biedt Transavia Ventures een oplossing.

Net zero

Nico Gielen (Investment lead New Business Transavia Ventures): “Bij Transavia ligt de focus op het nu én op de toekomst: behalve de aanschaf van een nieuwe, schonere en stillere vloot, investeren wij nu actief in toekomstige technologieën en innovaties. Ons doel? Net zero vliegen tegen 2050.”

Startups

Startups worden uitgenodigd om hun ideeën bij Transavia te komen presenteren. Lukt het Transavia te overtuigen van de nut en de noodzaak van de innovatie dan wordt een zogeheten ‘vroege fase financiering’ verstrekt. Met dat geld kan de startup het idee verder uitwerken en kan een prototype worden ontwikkeld. Of wanneer er al een prototype is, kan Transavia helpen bij het inpassen ervan binnen de eigen operatie of bij een partner in de reiswereld. Ook helpt Transavia om bekendheid te krijgen voor de oplossing.

Transavia Ventures investeert momenteel in drie Nederlandse startups:

  • MuTech, een spin off van de TuDelft die geavanceerde technologie ontwikkelt die geluid reduceert. Deze technieken worden nu toegepast op windturbines omdat die minder eisen hebben wat betreft certificering. Door de samenwerking met Transavia wordt onderzocht hoe deze technologie versneld ingezet kan worden voor een stillere luchtvaart.
  • FlyWithLucy, zij ontwikkelen het Regional Air Mobility concept. Een toepassing waarmee zakelijke reizigers tussen de kleinere regionale luchthavens kunnen vliegen met kleine zero emissie vliegtuigen, zodra deze beschikbaar zijn.
  • E-Flight Group, zij bieden nu al zero-emissie vliegopleidingen aan met kleine elektrische lesvliegtuigen vanaf Airport Teuge. En zijn bezig om ook andere regionale vliegvelden geschikt te maken voor elektrisch vliegen.

Ook stond Transavia Ventures aan de basis van vier inmiddels succesvolle startups

  • Traveldiaries, een platform voor het maken en delen van online reisdagboeken voor Web, iOS of Androïd. Makers van de reisdagboeken kunnen authentieke content produceren die desgewenst ook ingezet kan worden door reisorganisaties. Eind vorig jaar heeft Traveldiaries een investering van meer dan een miljoen euro opgehaald bij een externe investeerder. Daarmee wordt het platform nu wereldwijd opgeschaald. De ambitie is om het nummer één reisdagboeken platform ter wereld te worden.
  • GoHere, een ontwikkelaar van mobiele apps. Via de app is het mogelijk om tips over bestemmingen, restaurants en activiteiten te delen tussen vrienden onderling. Transavia gebruikt de app zelf voor het geven van tips aan passagiers over de plaats van bestemming. Omdat het gaat om een zogenoemde whitelabel app, zijn de kosten substantieel lager dan voor een geheel eigen app. Daarmee zijn de GoHere apps ook beschikbaar voor travelinfluencers. Vele influencers hebben zo een eigen GoHere app waarmee ze tips geven aan hun volgers.
  • Airtrotter, een softwareontwikkelaar die een platform heeft gemaakt waarmee reisorganisaties heel eenvoudig maar vooral ook heel snel een compleet reisprogramma kunnen samenstellen en boeken. Inclusief vluchten, treinreizen, accommodaties, autohuur en activiteiten. Meerdere Nederlandse reisorganisaties maken inmiddels gebruik van de Airtrotter B2B software. Samen met Transavia is er een nieuwe mogelijkheid ontwikkeld voor het samenstellen van duurzamere reispakketten die niet meer kosten dan de traditionele reispakketten.
  • Secret City Trails, een aanbieder van interactieve stadswandelingen. Via een webapplicatie ontdekken wandelaars een nieuwe stad, of leren ze een stad beter kennen. Via aanwijzingen en het oplossen van raadsels ontdekken de gebruikers allerlei verrassende plekken en andere unieke details in de stad. Uiteraard een prachtige toepassing voor de vele Transavia citytrippers.