Tegenwoordig is iedereen op zoek naar de local experience om de cultuur en het land beter te leren kennen. Wat is er nu beter dan bij locals te logeren én te worden rondgeleid?! Wat begon als een zoektocht naar een slaapplek in IJsland, is nu uitgelopen tot een groot gratis platform met meer dan 10 miljoen leden in 200.000 steden. Hotels en reisorganisaties kunnen je een bed geven en je de bezienswaardigheden laten zien, maar ze kunnen je trip niet memorabel maken, mensen doen dat.

Couch gezocht!

Volgens de oprichters van Couchsurfing is dit een van de aspecten wat het platform speciaal maakt. Via Couchsurfing kun je bij locals verblijven, andere reizigers leren kennen en reizigers bij je in huis halen. Couchsurfing heeft een flinke groei gehad en is nog steeds groeiende. Door de groei en de komst van de vele apps heeft Couchsurfing ingespeeld op de digitale innovaties en heeft het een eigen app waar je als reiziger een oproep kan plaatsen voor een couch, je als host alle reizigers op een rijtje ziet die een couch zoeken en zijn de events in jouw buurt te zien. Couchsurfing op Facebook wordt daarnaast ook steeds actiever. Wanneer je op reis gaat en gaat couchsurfen, is social media essentieel voor tips, verblijfplekken en de manier om locals te ontmoeten!

Facebook

Tegenwoordig heeft bijna elke stad of land een eigen Facebook pagina waar Couchsurfers berichten plaatsen. Facebook is makkelijk omdat bijna iedereen de Facebook app heeft geïnstalleerd op zijn of haar smartphone. Dus al heb je maar een beetje internet, dan kun je berichten/verzoeken plaatsen of zien wat anderen hebben gepost. De Couchsurfing app loopt hierin nog achter, je kunt komende events en komende gasten/hosts gemakkelijk opzoeken, maar als andere reizigers een bericht hebben geplaatst om bijvoorbeeld andere reizigers te ontmoeten of een vraag voor tips, is dit niet te bekijken met de app. De laatste maanden worden er veel verbeteringen aangebracht dus wie weet komt dit nog in de toekomst. Hieronder zijn enkele voorbeelden van verschillende pagina’s en de Couchsurfing app.

couchsurf facebook

couchsurf app

Betrouwbaarheid

Je kunt het zo veilig maken als je zelf wilt. Iedereen kan een referentie achterlaten voor iemand zodat een ander persoon kan lezen of hij/zij een betrouwbare host of gast is. Je bepaalt zelf of je ingaat op een uitnodiging of een aanvraag van een reiziger. De referenties zijn dus belangrijk om een keuze te maken tijdens de customer journey. Dit zelfde systeem wordt ook gebruikt bij Airbnb, het portal waar je tegen betaling een accommodatie bij locals kunt boeken.

De Familie Couchsurf’

Couchsurfing is niet alleen voor single travelers, maar ook voor koppels en zelfs families gebruiken Couchsurfing om meer uit hun reis te halen en zoveel mogelijk over de plaats, omgeving en cultuur te leren kennen. Het is zelfs mogelijk om een paar jaar te reizen met je familie en veelal couchsurfing te gebruiken als slaapplek. Geri en haar familie zijn op het moment van schrijven 1583 dagen on the road en hebben Couchsurfing in de meeste plaatsen gebruikt om een slaapplek voor de familie van vijf te vinden. Geri houdt al hun avonturen, verhalen en foto’s bij op www.snapsandblabs.com .

Ik hoor je al denken, ‘Is het niet gevaarlijk?’ ‘Is het wel te vertrouwen?’. Natuurlijk zijn er mensen die misbruik maken van couchsurfing, vooral in grote steden als New York en Las Vegas zijn het vooral de mannen die meer verwachten van hun vrouwelijke couchsurfers. In zo’n stad komen duizenden reizigers die allemaal op zoek zijn naar een slaapplek en het liefst zo dicht mogelijk downtown waar alle bezienswaardigheden zijn en een man die op meer uit is kan hierdoor makkelijk zijn prooi vinden. Dit is overigens prima te voorkomen door de referenties goed door te lezen en niet bij iemand te verblijven die geen referenties heeft en die je niet vertrouwt. Altijd je gezonde verstand gebruiken dus!

beoordelingen couchsurfHet hoofdkantoor van Couchsurfing, wat gevestigd is in San Francisco, kijkt heel nauw naar misbruik van de site. Als iemand agressief overkomt, je seksueel intimideert of je spam of reclame stuurt, kun je deze persoon aangeven en dan worden er zo snel mogelijk gepaste stappen ondernomen.

Op 1 april jl. werd er aangekondigd dat ‘Glouchsurfing’ de nieuwe rage zou gaan worden; Couchsurfing maar dan bij rijke mensen op een dure bank of misschien wel in een van de vele ongebruikte kamers. Daarnaast zou je een butler en chauffeur tot je beschikking hebben! Helaas was dat een 1 april grap, maar wie weet ooit in de toekomst…?

couchrsurfer

Dit blog is geschreven door Ilse, Tourguide bij Arctic Explorers.