2017 gaat een bijzonder jaar worden. De reisbranche zal groeien; er is veel ruimte voor iedereen om een graantje mee te pikken. Niet alleen voor de branche zelf, maar ook voor locals en reizigers. We zien de laatste jaren veel turbulentie en veel ruimte voor nieuwe initiatieven. En toch knaagt er iets: men vraagt zich af of het allemaal wel fair gaat en of het toerisme wel duurzaam genoeg is. Het is dus tijd om eens te kijken naar niet zozeer People, Planet, Profit, maar naar People, Planet, Purpose. Er zijn talloze initiatieven die daarop inhaken. Tessa aan de Stegge presenteert haar jaarlijkse Travel Trends tijdens de #vakantiebeurs.

De fundering van nieuwe initiatieven

Tessa blikt eerst met ons terug om de context te schetsen waarbinnen nieuwe initiatieven zich verder zullen ontwikkelen.

  • Ten eerste: het gevoel van veiligheid en het feit dat mensen daar hun vakantiegedrag op aanpassen.
  • Ten tweede bestaat er de nieuwe norm van nu waarin we alles direct tot onze beschikking willen hebben: instant gratification, een trend met een groot effect op vakantiegedrag.
  • Ten derde noemt ze het ‘ontspullen’ waarmee ze bedoelt dat ervaringen officieel bezittingen gaan vervangen. Dit betekent veel voor de reisbranche omdat deze vorm van hedonisme een uiting of een bodem vindt in reizen.
  • Als vierde punt is er de fitheidsnorm die bijna onlosmakelijk gekoppeld lijkt aan vakantievieren. Vervolgens benoemt ze de 50-plusser van vandaag: de perennial. Vertaald naar het Nederlands is een perennial een altijd bloeiende plant wat aangeeft hoe fit en levendig deze groep is. De perennials gaan het maken, samen met de millennial.

Men moet stoppen met het segmenteren van mensen op basis van leeftijd en juist te segmenteren op passie en levensvreugde. Mensen zoeken naar een betekenisvolle invulling van hun tijd en stellen belang in het verschil dat zij zelf kunnen maken of de betekenis die ze kunnen geven. Uiteraard blijft het verlangen bestaan naar plezier en rust met name door de hectiek in de samenleving. Tot slot is co-creatie van belang, de behoefte van mensen om onderdeel uit te willen maken van een groter geheel; meedoen, participeren.

Het nieuwe toerisme

Op basis van de genoemde ontwikkelingen signaleert Tessa een aantal trends voor 2017. Er zijn vijf clusters gemaakt op basis van onderzoek met onder meer de ANVR. Een korte reflectie op de trends: Cocoon, Fix, Speel, Karma en Instant Graticifation.

Cocoon: biedt het antwoord op de zoektocht naar veiligheid, safe travels, het home away from home gevoel. Mensen gaan graag met hun eigen huisje op pad. Ze blijven met plezier dichtbij, het gevoel van veiligheid en geborgenheid zegeviert. Mensen die het verder weg zoeken, willen graag een totaal beleving. Tessa presenteert cocoon opties van campers en slaapzakken tot all-inclusive cruises (Morp-cruiseship).

Fix: speelt in op het idee dat vakantie vieren overal een oplossing voor lijkt te bieden. Heb je een burn-out of wil je aan je sportiviteit werken: vakantie. De ‘fix-trend’ biedt tevens een antwoord op het verlangen naar zingeving en instant gratification: ’als ik terug kom van vakantie is alles anders’. Als voorbeelden noemt ze onder meer de sport trips, zen-vakanties en de no-kids vakantie.

Speel: dit cluster gaat over naar buiten gaan, actief bezig zijn, hedonisme en ‘ontspullen’. Vakantie is een algemeen goed geworden dat hoort bij het leven van iedereen.  Als voorbeeld noemt Tessa Bamping: het basic kamperen of overlevingskamperen. Wat ook onder deze trend valt is de working nomad, die werkt-waar-de-wifi is. Werken en vakantie vieren worden bijna spelenderwijs gecombineerd. Wanderbrief, een groeiende groep professionals die reizend werken, is het sprekende voorbeeld hierbij: www.wanderbrief.com.

Karma: speelt in op purpose, op de drang naar fair play en duurzaamheid. Het karma cluster is betekenisvol per se. Het gaat in op het goed zijn voor elkaar, de locals en de omgeving. Belangrijk is het participeren en het bijdragen aan iets goeds. Een bezoek aan weeshuizen bijvoorbeeld wordt bekritiseerd omdat getwijfeld wordt aan de wederzijdse benefits. WWOOF (world wide opportunities on organic farms, www.wwoof.net)  is daarentegen een initiatief dat voor zowel voor host als guest betekenisvol is. Dit initiatief is niet nieuw, maar nog steeds succesvol en geheel passend binnen de huidige tijdsgeest.

Tessa besteedt even extra aandacht aan de Nederlandse stichting Reis met je Hart (www.reismetjehart.nl) die mensen met een financiële dip toch een vakantie biedt. Dit initiatief is gestoeld op nomineren, doneren en inspireren.

Tot slot: de instant vakantie. Deze trend speelt in op het verlangen naar instant gratification en het werken-waar-de-wifi-is; snel en direct. Japan wordt als voorbeeld aangehaald. Betalen met fingerprints, robot-hotels en een instant tourism office: een mobiele bus die naar de gasten toe gaat in plaats van andersom. Een ander initiatief, los van Japan, is de overnight app die alleen maar beschikbaarheid heeft op de dag zelf en die mensen de gelegenheid geeft bij locals te overnachten www.joinovernight.com.

Deze blog is geschreven naar aanleiding van een sessie tijdens de Vakantiebeurs Vakdagen. Lees hier meer over de whitepaper die TravelNext binnenkort publiceert en meld je aan!

Auteur: Esther Groenendaal, lecturer international leisure and tourism Studies (NHTV Breda University of Applied Sciences)