Tijdens de jaarlijkse editie van TravelPressentation presenteerde NBTC-NIPO de trends en ontwikkelingen van de Nederlandse vakantiemarkt. 80% van de Nederlanders gaat op vakantie en daarmee is het aantal vakanties in Nederland toegenomen tot 35 miljoen.

Al jaren is duidelijk dat de hoofdvakantie stabiel is en als levensbehoefte wordt ervaren. De tweede en derde vakantie waren tijdens de economische crisis wel gevoelig. In 2016 wordt een groei verwacht van 6%, waarbij het binnenland het grootste aandeel wint. 31,4 van de Nederlanders onderneemt vakanties zowel in het binnen- als buitenland. 20% blijft in eigen land en het overige aantal gaat alleen naar het buitenland. In Nederland worden er in totaal 17 miljoen vakanties ondernomen.

2,7 keer per persoon op vakantie

De gemiddelde vakantiefrequentie is 2,77 per persoon per jaar. Onder de 55-64 jarigen is dit zelfs 3,19 per jaar en daarmee is de grijze generatie goed voor 1/3 van alle vakanties! De Nederlanders is een hogere welstandsklasse gaan er ook vaker op uit; klasse A gaat 3,38 keer per jaar. In het binnenland 74% van de vakanties is een korte vakantie van 2 – 7 dagen. Voor het buitenland is dit andersom en is 65% een vakantie van +8 dagen.

Trend Nederlander VakantieIMG_4444

Populaire reisbestemmingen

Groei van buitenlandse bestemmingen is vooral zichtbaar bij intercontinentale reizen en overige bestemmingen in Europa. Het Middellandse Zeegebied heeft het momenteel zwaar te verduren en te maken met een krimp van 2%. Duitsland blijft koploper als bestemming van buitenlandse vakanties met 3,3 miljoen per jaar. Frankrijk is een goede tweede met 2,6 miljoen en Spanje een derde met 1,9 miljoen. Verwacht wordt in 2016 een groei naar Oostenrijk, Groot-Brittannië (pond staat gunstig door Brexit) en de Verenigde Staten (ondanks de slechte Dollar).

Beoordeling van vakantielanden

Het onderzoek heeft ook de Nederlander gevraagd de bestemmingen te beoordelen. Noorwegen krijgt ondanks het prijsniveau de hoogste beoordeling van 8,9, gevolgd door Griekenland en Portugal.

 

Verre zonvakanties

Voor verre zonvakanties winnen de Nederlandse Antillen enorm aan populariteit gevolgd door Mexico, Gambia, Thailand en Indonesië. Van alle zonvakanties wordt 59% geboekt als een pakketreis, 27% boekt een samengestelde reis en 14% alleen het vervoer. De path to purchase is voor diverse persona verschillend, en een uitwerking van de recente TripBarometer van TripAdvisor met trends over toerisme en reizen kan hierin een handig overzicht geven. In dat rapport staat per type reiziger een overzicht van de meest geboekte vakanties en verdere voorkeuren.

Stedentrips

Stedentrips worden vooral gemaakt door 18-24 jarigen (31%) en 34 – 54 jarigen (33%). Van alle stedentrips gaat 49% met het vliegtuig. Qua stedentrips is de top 3: Berlijn (bijna 300.000), Londen (277.000) en Parijs (228.000).

 

Rondreizen buiten Europa

Rondreizen buiten Europa worden vooral gemaakt door 35 – 54 jarigen, waarbij 50% uit de West-Randstad komt en 70% A & B welstandsklasse hebben. Voor rondreizen buiten Europa (583.000 totaal) is de verdeling Verenigde Staten (146.000), Indonesië (57.000), Canada (32.000). Thailand en Zuid-Afrika volgen de lijst.

Veiligheid belangrijk bij keuze bestemming

Veel bestemmingen hebben te kampen met politieke spanningen, terreurdreiging en vluchtelingencrises. 59% van de Nederlanders houdt meer dan ooit rekening met de veiligheid. Voor vrouwen en gezinnen met (jonge) kinderen is dit aandeel nog hoger. Uit eerder onderzoek van Facebook bleek al dat gezinnen met jonge kinderen loyaler zijn aan accommodaties zoals hotels dan mensen zonder kinderen. Alles moet gewoon goed geregeld zijn.

Disclaimer: De cijfers en feiten zijn gepubliceerd door NBTC-NIPO research op 28 oktober 2016 en verscheen eerder op Ensanne.nl