Duurzaamheid, groen, ecologisch: het zijn termen die de laatste jaren overal opduiken en inmiddels tot containerbegrippen verworden zijn. Groen bewustzijn is trending en gaat soms best ver. De radio deed laatst verslag van iets dat mijn onverdeelde aandacht trok. Het ging over honderden vrijwilligers die jaarlijks hun “call to nature” volgen als onze Hollandse padden besluiten om massaal hun winterverblijf voor de wateren te verruilen. Deze “paddentrek” behelsde dit jaar, dankzij de helpende hand van ‘s lands natuurliefhebbers, de veilige oversteek van 350.000 amfibieën (!). “Wie doen dit?” dacht ik. Het voelde als een ver-van-mijn-bed-show. Later die dag zag ik op Facebook een post van een oude bekende die bij dit wapenfeit aanwezig was: “We mogen best eens wat terug doen voor de natuur. En zo erg is het niet om met je vrienden padden te tellen en te helpen oversteken.” Dit vergezeld met een groenbruinige paddige foto. Spijker op z’n kop.

Ons hectische leven vol deadlines, verwachtingen en keuzes vraagt om regelmatig bijtanken en de natuur is daar de uitgelezen plek voor. Niet alleen op het platteland, maar ook in de stad vind je tegenwoordig natuur: verticale tuinen op balkons, volkstuinen op braakliggende bouwterreinen en “plantwalls” in kantoren. Ook zorgen ingrijpende gebeurtenissen zoals kernrampen en natuurrampen voor het groeiende bewustzijn dat er écht maar één aarde is. En dat we het daar mee moeten doen. Net als de generaties na ons.

Groen, groener, groenst

De Nederlander gedraagt zich in mijn ogen steeds groener, maar er is in mijn ogen nog genoeg terrein te winnen. Voor wie de paddentrek too much is doe ik graag twee andere suggesties voor een “into-the-wild experience”:

Barefoot op grote voet

Sommige nemen de wens om dicht bij de natuur te zijn erg serieus. Ik doel niet alleen op nudisten maar ook op volgers van de “barefoot” trend. De trend om op blote voeten door het leven te gaan sluimert al een tijdje, maar lijkt nu ook figuurlijk op grote voet draagvlak te vinden. “Barefoot running” – hardlopen op blote voeten – is hot en happening. Het gedrag gaat terug naar heel vroeger toen we allemaal zonder schoenen rondbanjerden. Voorstanders vinden dat hardloopschoenen de natuurlijke werking van het lichaam in de weg staan. Wie geen zin heeft in steentjes of stukjes glas in z’n voeten, of niet uit wil glijden in de regen heeft baad bij de zogenaamde “semi-barefoot-schoen” met een eigen vakje voor elke teen en een licht dempende zool.

De Grote Vijf op Hollandse bodem

Staatsbosheer heeft briljante ideeën voor groene uitjes op eigen bodem. Het initiatief “De Grote Vijf” verdient een dikke pluim en is als volgt: “Je hoeft niet naar Afrika om wilde dieren te zien. Ook in Nederland kun je speuren naar wild. Deze zomer en herfst gaan we met bostochten door heel Nederland op zoek naar één van de vijf grote Nederlandse wilde dieren. Boswachters kozen vijf typisch Nederlandse wilde dieren: het ree, het wilde zwijn, het edelhert, de zeehond of de bever. De ontmoeting met wild is altijd een verrassing, kan niet van te voren gestuurd of geprogrammeerd worden. Wel weten de boswachters de lievelingsplekjes van de dieren waar de kans op een ontmoeting het grootst is. Met bijna vijftig excursies op zes plekken in het land is er altijd wel een tocht dichtbij.”

Hoor graag hoe het was! tessa@cherrypicker.nl

@TessaAdS verzorgt elke donderdag #TrendThursday: over column over reistrends.