Reisorganisatie TUI gaat zijn vestigingen in Nederland en België samenvoegen onder de vlag TUI Travel Plc. Per 1 januari zal de organisatie worden geleid door Elie Bruyninckx, nu ceo van TUI België. De Nederlandse topman Steven van der Heijden verlaat in maart het bedrijf.

Van der Heijden leidde de Nederlandse tak van TUI sinds 2004. Hij is momenteel in gesprek met TUI Travel Plc. over een mogelijke nieuwe functie binnen de holding. ‘Of we daar uit komen, kan ik nu nog niet zeggen’, zei hij vandaag tegen de Telegraaf.

Fusie uit kracht

Van der Heijden benadrukt tegenover de krant dat de fusie uit kracht wordt uitgevoerd. ‘Beide reisorganisaties zijn winstgevend. Maar ons internationale bestuur wil meer één bedrijf worden in plaats van te werken met landendochters.’ Naast Nederland en België worden ook de landen Zwitserland, Duitsland, Polen en Oostenrijk samengevoegd, meldt vakblad TravMagazine.

Geen banen verloren

TUI Benelux verwerkt jaarlijks ruim drie miljoen boekingen en heeft 32 eigen vliegtuigen en 4.000 medewerkers. Volgens Van der Heijden zal de fusie in eerste instantie geen banen kosten. ‘Wel gaan we de krachten bundelen en activiteiten in elkaar schuiven’, zegt hij. Ook komen er ‘centrale concernafdelingen’ voor onder andere ‘vakantiebeleving’, maatreizen, TUIFly, eigen hotels, reisleiding, inkoop en productieontwikkeling. Hiervoor zal de komende tijd een nieuwe Belgisch-Nederlandse directie worden samengesteld.

Zowel de hoofdkantoren van TUI in Rijswijk en Oostende als de vestigingen in Enschede, Ammerzoden, Brussel en Schiphol blijven bestaan.

TUI Nederland

TUI Nederland, eigenaar van onder andere de labels Arke, Holland International en Kras, is momenteel de op één na grootste online reisverkoper van Nederland; met een omzet van 356 miljoen euro in 2012 bezet het bedrijf de tweede plek in de Travel 30, onderdeel van de Twinkle100. Steven van Nieuwenhuijzen, voormalig algemeen directeur van D-reizen, is sinds mei verantwoordelijk voor de e-commerce van TUI Nederland.

Dit artikel stond ook op Twinklemagazine.nl.