Verzekeraars zien toekomst in peer-to-peerconcepten als Airbnb en Peerby. Verschillende Nederlandse partijen komen volgend jaar met een ‘sharingpolis’, een extra dekking voor particuliere verhuurders van bijvoorbeeld woningen of producten.
Dat schrijft de Volkskrant op basis van een eigen vragenronde langs de grootste verzekeraars van ons land. Tot nu toe kregen particulieren die hun woning via Airbnb verhuurden de schade niet vergoed als er brand uitbreekt tijdens de verhuur. Ook dekt de aansprakelijkheidsverzekering eventueel letsel van huurders tijdens hun bezoek niet. Airbnb biedt enkel een verhuurdersgarantie van maximaal 700 duizend euro, maar daar valt alleen schade onder die de huurder aan de woning toebrengt. De verzekeraars beschouwen het uitlenen van een schilderstrap via Peerby volgens de Volkskrant als een commerciële activiteit die niet wordt gedekt door een particuliere verzekering.

Gat in de markt

Nationale Nederlanden, Aegon, ASR en Centraal Beheer zien de sharingeconomie als een gat in de markt. Met een sharingpolis worden bijvoorbeeld de inboedelverzekering en aansprakelijksheidsverzekering uitgebreid om p2p-activiteiten te bevorderen.

UberPop verboden

P2p-bedrijven stuitten de afgelopen jaren op veel verzet van overheden en concurrenten in de branche. Uber loopt daarbij voorop. De taxi-startup mag geen ritten met UberPop meer uitvoeren in onder andere Nederland. Hierbij konden ‘gewone’ consumenten een taxidienst starten met hun eigen auto.

Airbnb & Amsterdam samen

Ook Airbnb kreeg te maken met kritiek, in Nederland vanuit de gemeente Amsterdam. De p2p-site zou geen toeristenbelasting afdragen tijdens de verhuur van woningen en niet optreden tegen onveilige situaties voor toeristen in Amsterdamse huizen en kamers. De gemeente meldt vandaag een, in Europa unieke, samenwerkingsovereenkomst te hebben gesloten met Airbnb om deze twee punten aan te pakken. Verhuurders dienen van tevoren nadrukkelijk akkoord te gaan met de veiligheidsregels en Airbnb draagt vanaf februari 2015 toeristenbelasting af voor huurders. Zo gaan beide partijen samen illegale verhuur tegen, is het idee.

 Dit artikel verscheen eerder op Twinklemagazine.nl.