Morgen begint de belangrijkste consumentenbeurs van de Nederlandse reisbranche: de Vakantiebeurs. Dit jaar is het consumentengedeelte anders dan andere jaren in themapleinen ingericht. En net als elk jaar stelt de Jaarbeurs in Utrecht op dinsdag 8 januari exclusief voor de reisbranche haar deuren open tijdens de Vakdag. Ook woensdag 9 januari gaat de branche de diepte in met sessies georganiseerd door het ANVR en TourPRess. In dit blog laat ik mijn agenda zien voor de Vakdag, maar wat zijn jouw plannen?

Vakantiebeurs ingericht in themapleinen

De beurs ziet er dit jaar anders uit dan voorgaande jaren. “Het is een open markt. De reisbranche is een grote aaneenschakeling van ondernemers die op een innovatieve manier proberen het hoofd boven water te houden. Het is een creatieve wereld, ze maken van de boeking een spel en dat vertalen ze naar de bezoekers van de beurs toe.” zegt beursmanager Wendy van de Geijn in de Telegraaf. “Dus hebben we nu themapleinen ingericht: Actief & Avontuur, Fiets & Wandel, Kamperen & Campingvakanties en Stedentrips. Dat betekent dat je landen nu op meerdere plekken tegen kunt komen, want in Duitsland kun je prima kamperen, maar ook mooie stedentrips maken. En zo zal er langzaam een verschuiving ontstaan naar beleving, de bezoeker aanspreken op zijn of haar interesse.”

Vakdagen

TravelNext is natuurlijk aanwezig op de Vakantiebeurs, ik heb de volgende sessies op de agenda staan:

Dinsdag 8 januari

10.00 Masterclass “Shift happens” (NHTV & Reiswerk)
Trendwatcher Adjiedj Bakas neemt de toekomst van het werk in de reisbranche met je door tijdens deze masterclass. Voor deze masterclass is inschrijven via de NHTV verplicht.

12.30 Over hoe 2012 is geweest en wat 2013 brengt (NBTC-NIPO)
NBTC-NIPO geeft een analyse van de belangrijkste ontwikkelingen in 2012 op vakantiegebied en brengt voor het komende jaar op basis van de uitkomsten van onderzoek in december 2012 de verwachtingen voor het vakantiejaar 2013 in beeld.

Woensdag 9 januari

09.00 ANVR-congres: Changes in Tourism (ANVR)
De brancheorganisatie ANVR presenteert de “Toekomstvisie 2025”.

14.00 TourPRess netwerkevent ‘Trends in Toerisme’ (TourPRess)
Onder andere Dennis van der Avoort (TourPress), Hans van Leeuwen (Pleisureworld) en Henk Groenen (Europa Park) zullen in korte en krachtige presentaties van 10 minuten het laatste nieuws en de belangrijke trends uit onze branche met je delen. Voor de bijeenkomst van TourPRess is inschrijven verplicht.

15.00 Traveltrends 2013: Travelling the world like a local
Tessa aan de Stegge schrijft op TravelNext maandelijks de #TrendThursday column, waarin zij elke maand een nieuwe trend voor ons uitlicht. Eerder signaleerde zij al 5 vakantietrends voor 2013 en ook op de vakantiebeurs zal zij tijdens haar trendpresentatie “Travel the world like a local” uitleggen welke onderliggende reistrends de trend “Travel like a local” vorm geven.

Kom je ook? Laat ons weten in de comments wat jouw plannen zijn. En kun je er niet bij zijn? Dan houden wij je op de hoogte door live te bloggen vanaf de Vakantiebeurs. Dit doen we op Twitter, Facebook en natuurlijk op TravelNext. Hopelijk tot morgen!