De vrijheid om je werk te doen vanaf de mooiste plekjes ter wereld, dat is voor een groeiende groep freelancers reden om ‘digital nomads’ te worden. Maar hoe is het voor bedrijven om met een freelancer te werken die aan de andere kant van de wereld zit? Saskia Griep van reisorganisatie Better Places werkt – bewust – veel samen met digitale nomaden. “Ze zijn enorm gedreven!”

Met een laptop onder een palmboom, in een hangmat of aan een zwembad. De jaloersmakende kiekjes van digitale nomaden kennen we tegenwoordig allemaal. De levensstijl waarbij zelfstandig ondernemers bewust kiezen voor een nomadisch bestaan – zolang er maar wifi is – wint de laatste jaren aan populariteit. Niet vreemd, want wie wil er niet werken vanuit bruisende steden als Bangkok, Lissabon of Medellin, of vanaf een tropisch eiland als Koh Lanta of Bali? Zolang de internetverbinding werkt kan een digital nomad zijn of haar werk doen. Om daarna een jungletocht te maken, een duik te nemen of lekker te gaan surfen. Lekker weer, lage kosten en vooral: vrijheid. Dat is waarom naar schatting (door opper-digitale nomade Pieter Levels) zo’n 10.000 ondernemers uit Nederland locatie-onafhankelijk ondernemen.

De opdrachtgever aan het woord

Maat wat vinden de opdrachtgevers van digitale nomaden eigenlijk van de moderne lifestyle van hun freelancers? Werkt het net zo handig als met freelancers die in Nederland wonen en werken? Of is het toch fijner als je iemand in dezelfde tijdzone kan bellen of even kunt afspreken op kantoor?

Saskia Griep van reisorganisatie Better Places werkt regelmatig samen met digitale nomaden. Saskia: “Onze locatie-onafhankelijke freelancers zijn enorm flexibel qua inzet en samenwerking. Het zijn enthousiaste creatievelingen die snel kunnen schakelen.”

Onderdeel van het team en wederzijds begrip

Eén van de reislustige freelancers waarmee Better Places samenwerkt is Jessica Lokker (24). Jessica schrijft blogs en maakt video’s over bestemmingen. Jessica zelf is ook meer dan tevreden over de samenwerking. “Het contact met Better Places is heel prettig”, vertelt de digital nomad. “Als freelancer val je vaak overal ‘een beetje buiten’, maar bij Better Places voelde ik me direct onderdeel van het team. Ik ben altijd welkom om op kantoor te werken, word uitgenodigd voor borrels en kreeg met de feestdagen een geschenkenpakket opgestuurd. Ik krijg veel vrijheid om mijn werk in te delen en voel mij begrepen als ik soms een tijdje minder goed bereikbaar ben door slechte WiFi of verschillende tijdzones.”

Werken in verschillende tijdzones als voordeel

Saskia ervaart het werken in verschillende tijdzones juist als één van de voordelen van werken met digital nomads. “Soms stuur je in de middag een opdracht en heb je de volgende ochtend al antwoord. Sowieso krijg je vaak snel een reactie want digital nomads zijn natuurlijk erg ‘online’.”

Suzanne van Duijn (28), een andere freelancer annex digital nomad die sinds 2016 ook met Saskia en Better Places samenwerkt (schijven en fotografie), vindt het soms moeilijk dat ze altijd ‘aanstaat’. “Dan zit ik geconcentreerd te werken, krijg ik een leuk mailtje binnen en wil ik gelijk reageren. Soms moet ik beter mijn eigen grenzen aangeven, ook wat betreft de balans tussen werk en vakantie. Je moet óf de knop omzetten en aan de slag gaan óf optimaal genieten van je bestemming. Doe je het allebei half, dan is dat zonde.”

Ook Liselore Stap (28) – zit in het team Better Places – heeft een modus gevonden voor productiviteit op reis. “Om de balans te behouden zorg ik ervoor dat ik mezelf af en toe volledig afzonder. Als ik dan een paar dagen keihard aan nieuwe video’s heb gewerkt, dan kan ik daarna extra genieten van mijn reis.” Liselore reist momenteel door Zuidoost-Azië.

Hobby of werk?

Een bestaan als digital nomad lijkt op op het eerste gezicht misschien net een vakantie, maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. Anders konden de online ondernemers immers nooit zo veel reizen.

Liselore: “Soms is het lastig als ik bovenop een berg zit en ik reismaatjes moet uitleggen waarom ik mijn mail moet beantwoorden of waarom ik de hele dag aan het fotograferen en filmen ben. Je staat tenslotte altijd ‘aan’. Maar als ik hen dan vertel over de video’s, de bijzondere accommodaties die ik mag bezoeken en het contact met de lokale reisexperts, zijn de meeste mensen toch vooral benieuwd hoe ik aan zo’n leuke baan kom.”

Inspiratie en nieuwe visies

Naline Roodbeen (28) is net begonnen aan een grote digital nomad-trip. Better Places is één van haar opdrachtgevers, voor wie ze gaat schrijven over de cacaoroute en duurzame accommodaties in Latijns-Amerika. “Werken met hen is voor mij niet alleen een mooie zakelijke klus, maar levert bovendien bijzondere reisherinneringen op. De samenwerking brengt mij in contact met lokale reisexperts. Dit zijn mensen die een bestemming van voor tot achter kennen en mij als reiziger en ondernemer informeren en inspireren”, vertelt Naline. “Door samen te werken met – onder andere – Better Places kan ik een leven leiden als digital nomad, geld verdienen en de wereld zien én deze ook nog eens delen met een grote doelgroep van reisliefhebbers.”

Saskia herkent en waardeert deze gedrevenheid. “Absoluut een reden om met digitale nomaden samen te werken”, zegt ze. “Digitale nomaden bieden een organisatie inspiratie en nieuwe visies. Tenzij fysieke aanwezigheid noodzakelijk is, zou ik andere bedrijven dan ook van harte aanbevelen om met – een aantal – digitale nomaden te werken.”