Na een heerlijk maandje vakantie was het voor mij tijd voor de 1e inspiratiedag van 2012: Trendsfactory 2012. Hoog tijd om te gaan kijken hoe de digitale trends vlag er anno 2012 bij hangt.

Martin de Munnik – Neuropsychologische inzichten in het consumentisme

Voor de een wellicht een doodsaaie titel voor de ander super boeiend en ik behoor tot het laatste type. Hoe werkt dat dan die binnenkant van ons wanneer we impulsen krijgen? Dat is wat mijn verwachting was, en dat is wat ik kreeg. En omdat ik weinig bekend was in het onderwerp en nieuwe dingen me nogal sterk aanspreken vond ik dit veruit de interessantste sessie van de dag.

Martin leidde het verhaal op zeer begrijpelijke en leuke manier de zaal in in de basiswerking van onze hersenkwabben. Zo maken wij, ja jij ook!, ongeveer 500 miljoen beslissingen per dag. De meeste daarvan zijn gelukkig onbewust. En dat is maar goed ook zeker voor twijfelaars zou het een pittig leven worden. Alleen het intypen van een toets gaat al gepaard met 7.000 (!) onbewuste beslissingen.

Martin had een lekkere boodschap voor ons door te stellen dat “Vrije wil niet bestaat”. Dan weet u dat. En dat zit zo: 95% van een beslissing nemen we onbewust. Dit gaat volledig automatisch en gaat gepaard met emotie. Daarna volgt de laatste 5% waar ratio een rol kan gaan spelen. Ergo: als je denkt dat je iets wel of niet wil is de feitelijke beslissing onbewust al lang gemaakt. Je ben gewoon al voor de bijl gegaan!

Daar had Martin uiteraard ook pakkend bewijs voor. Nog niet zo lang verleden is er een editie van de Cosmopolitan uitgebracht met 3 verschillende covers. Op elk van de covers stond Sylvie van der Vaart anders afbeeld. Op eentje stond ze sexy (voor mij gewoon zoals ze altijd is) en op een tweede en derde in elk geval minder sexy en anders. Aan de potentiele kopers werd gevraagd met welke cover zij het blad zouden gaan kopen. Het gros gaf de voorkeur aan de sexy editie. Maar nadat de verkoopt beëindigt was en de restexemplaren geteld werden, bleek dat versie drie (niet de sexy-editie) het meest verkocht was. Wat willen hoeft dus helemaal niet gelijk te zijn aan wat we in werkelijkheid doen. En dat allemaal onbewust.

We blijken zelfs een soort koopknop in onze hersenen te hebben zitten. Wanneer de een aantal factoren in een commercial of impuls op het juiste combinatie niveau is, willen we iets gewoon kopen. En als je als marketeer weet hoe dat werkt, heb je uiteraard goud in handen.

“Online is een feestje voor Neuro Marketeers” vervolgde Martin zijn verhaal en nam mijn oud werkgever Booking.com als voorbeeld:

Landingspage Booking.com - neuro marketing
Neuro marketing bij Booking.com

Op enorm veel plekken op die website wordt je bewust maar zeker ook onbewust beïnvloed. Tegen de tijd dat je er bewust naar gaat kijken, hebben de groen omcirkelde elementen hun werk al gedaan en heb je een hotelletje in Rome afgerekend terwijl je eigenlijk een weekendje Parijs in gedachte had.. Er wordt ook in TV commercials gebruik van gemaakt. Zo is onderzocht of de man in de Oral-B reclame wel betrouwbaar genoeg overkomt bijvoorbeeld. En er zijn 2 ge-photoshopte gezichten die volgens de gemiddelde Nederlander het meest betrouwbaar overkomen.

En bij de aankoop van een staatslot koop je ingecalculeerde prijspijn. Je weet dat je niet gaat winnen maar zolang de prijspijn op een acceptabel niveau is voor jou, koop je toch.

Echt zeer boeiende materie wat mij betreft wat Martin de Munnik met een professor aan de UVA onderzocht heeft m.b.v. een MRI-scanner!

Lees mijn top 3 sprekers en wat je verder allemaal gemist hebt tijdens Trendsfactory op Louisjansen.nl