Affiliate panel
Het Affiliate panel bestaande uit Joris Toonders (Yonego), Ruud Kok (Internet Advantage) en Sabine de Vos (DeJongIntra) deelde vanuit hun vakgebied (bureau, affiliate en adverteerder) en ervaringen hun kennis en beantwoorden de stellingen.

Investeer in content
Bij de eerste stelling komt uit alle hoeken dat toegevoegde waarde onderscheidend is. Zonder toegevoegde waarde is een affiliate website kansloos tegen Panda, maar ook voor de eindgebruiker. Onderscheidt jezelf van concurrenten en de adverteerder. De makkelijkste manier is via content. Investeer in content en/of redactie. Zo creëer je autoriteit, actualiteit en continuïteit.

SEO & Affiliate
Een bekend ‘probleem’ bij affiliates is dat ze graag makkelijk geld willen verdienen. Vaak is een affiliate website een project ernaast. Nu de techniek niet meer bepalend is voor SEO en de verschuiving naar content verplaatst, is er nog meer concurrentie qua rankings, AdWords en andere affiliates.

Social Media & Affiliate Marketing
Social media heeft invloed op SEO, maar lijkt voor affiliates nog een stap te ver. Terwijl Imbull met Actiecode een Facebook pagina met bijna 75.000 fans heeft weten neer te zetten en daarmee heeft bewezen dat social media kanalen daadwerkelijk kunnen werken voor affiliates, mits je toegevoegde waarde kunt bieden. Een niche en duidelijke doelgroep is een must om je staande te kunnen houden in de affiliate wereld.

Kannibalisme en afsnoepen
Uit de zaal een opmerking van Oxxio, wat steeds vaker moet concluderen sommige affiliates te moeten belonen terwijl ze boven Oxxio zelf ranken of tegen elkaar op adverteren in AdWords. Oxxio heeft haar website breed opgezet over energie voorzieningen, affiliates maken gebruik van de vergelijkingsmodules en bieden ook op merknaam. Eigenlijk zijn de affiliates nu hun concurrent.
Sabine reageert instemmend en geeft aan dat het soms voorkomt, maar dat het ook in het voordeel kan werken. Onlangs is Travelta op zichzelf staand geworden en werkt zij daar nu succesvol mee samen zonder tussenkomst van een netwerk. Joris Toonders geeft aan dat alles goed door gemeten moet worden en dat op basis daarvan keuzes moeten worden gemaakt. Wordt je echt gekannibaliseerd door affiliates, dan kun je dat aantonen en regelingen treffen. Het is tegenwoordig geen schande om te verbieden om op brand name of bepaalde keywords te ranken als affiliate, zoals Vodafone doet met Vodafone kortingscode. Kijk waar er wordt afgesnoept en of dat op een andere manier wordt gecompenseerd.

Onzichtbare affiliates
De tijd van opzichtige affiliate websites is geweest. Zowel door panda, maar ook gebruikers die in de war raken als ze de daadwerkelijke boeking elders moeten maken. Booking.com springt daar handig op in door een white label api aan te bieden, waardoor de boeking bij de affiliate zelf plaats vindt. Boekingen uit kliks en linkjes raken steeds meer achterhaald. Ook is een verschuiving zichtbaar naar blogs. Content verspreiden is de eerste insteek van het blog, als daar door middel van affiliate marketing geld mee te verdienen valt, is dat leuk meegenomen. Blogs worden steeds meer een nieuw kanaal voor affiliate marketing, zo is te zien aan websites als fashionchick.nl.

Een boeiende sessie met veel verschillende inzichten op affiliate marketing!

Credits headerafbeelding: Taka (CC)