Ze waren van plan luchtmatrassen te verhuren bij vrienden en kennissen, in periodes dat de hotels vol zitten of te duur zijn. Van het één kwam het ander, en vandaag zijn ze ongeveer anderhalf miljard dollar waard. Een nieuwe speler in de reisindustrie: Airbnb.com Ze beschrijven zichzelf als de link tussen mensen die thuis een plaats over hebben om te slapen, en mensen die op zoek zijn naar een plek om te slapen. Heel eenvoudig: via de website van Airbnb kan je een kamer zoeken, vinden en boeken bij particulieren. Wie een logeerkamer heeft die meestal vrij is, wie een zolder heeft waar een bed op kan, wie een tuinhuis heeft waar iemand redelijk comfortabel de nacht kan doorbrengen, heeft vanaf nu een wereldwijd netwerk ter beschikking via Airbnb.

Het idee is eenvoudig en geniaal, en heeft véél succes. In de drie jaar dat de onderneming bestaat, werden reeds meer dan 2 miljoen verblijven geboekt. Investeerders stonden in de rij te drummen om de stichters geld te geven om hun bedrijf uit te bouwen. We praten over honderden miljoenen dollars. Vandaag wordt de waarde van Airbnb geschat op zo’n 1,3 miljard dollar. Airbnb heeft een hoofdkantoor in San Francisco (waar anders?) en vanuit het Europees kantoor in Duitsland wordt de verovering van onder andere Italië, Frankrijk, Spanje en de UK gepland. Uitbreiding naar Brazilië staat ook hoog op de agenda.

Airbnb: Particulieren logeren bij particulieren

Particulieren die bij particulieren logeren: dat kan heel mooi zijn, maar in onze krankzinnige wereld kan dat ook heel erg fout gaan. Dat merkte ook Airbnb al vrij snel. Het bedrijf werd geconfronteerd met een aantal absolute horror stories, zowel aan de kant van de aanbieders als aan de kant van de klanten. Er circuleren verhalen van mensen die drugsdealers in hun huis namen, van reizigers die nadat ze de hele bar met sterke drank leeggedronken hadden even de gastvrouw in het feestje wilden betrekken, en er is ook al een huis bijna volledig vernield door vandalen.

Gedragscode: six golden rules

Airbnb reageerde eerst nogal soft, en vervolgens –onder de druk van hun belangrijkste investeerders – heel duidelijk. Vandaag biedt het bedrijf aan hun verhuurders een verzekering tot 50.000 $ voor veroorzaakte schade aan. Ze kochten de veiligheidsprocedures over van bedrijven zoals Ebay en Paypal, en ze gebruiken zoveel mogelijk informatie van social media sites als Facebook, Twitter en Youtube om hun klanten beter te leren kennen. In hun “six golden rules” leggen ze een gedragscode uit voor verhuurders en huurders.

Airbnb is een mooi voorbeeld van hoe, dank zij de technologische ontwikkelingen, één van de oervormen van toerisme een nieuw, wereldwijd elan krijgt. “Overnachten bij andere mensen” is immers van alle tijden, en bestond reeds lang voor de hotellerie haar eerste stappen zet. Airbnb heeft dit eeuwen nadien opnieuw opgepakt en opnieuw een plaats gegeven binnen de reisgewoontes van de mensen. Interessante tijden, boeiende tijden. We ain’t seen nothing yet.

Dit artikel is gespot op Travolon.com