Neckermann in België heeft in vier winkels gewerkt met de virtual reality bril. In dit filmpje is te zien hoe klanten dat ervaren. ‘Het is mooier dan een fotoboek of een reisboek, je ervaart nu helemaal zelf hoe het daar is’, aldus de klant die binnen 1 minuut virtueel op het strand stond.

We gaan dit jaar nog heel veel van de virtual reality horen. Virtual reality is niet nieuw, maar in 2015 zul je er ook als consument wel een aantal zelf kunnen kopen, waaronder de Oculus Rift. Maar ook de Gear VR bril van Samsung, die je zojuist in de video zag en samen met de Oculus is gemaakt.

Hoe werkt dit?

De Samsung VR bril wordt gezien als accessoire voor de Samsung Note 4 telefoon, die je erin klikt. Niet de bril zelf maar de telefoon zorgt dus voor het scherm en de visuals van de vakantiebestemmingen uit de video. De bril bevat lenzen en bewegingssensoren die ervoor zorgen dat zodra je beweegt, ook het gevoel krijgt van virtual reality.

Samsung heeft diverse 360 graden video’s beschikbaar gemaakt in een losse app genaamd Milk VR. Dat zijn bestemmingsvideo’s van over de hele wereld, opgenomen met speciale camera’s (meerdere camera’s). Zodra je deze video’s terugkijkt, creëert de bril het effect dat je 360 graden rondom kunt kijken. Tweakers maakte een uitgebreid introductiefilmpje van de bril die je hier terug kunt zien.

tweakers samsung

Ook in UK en Duitsland zijn reisagenten met VR begonnen

Naast Belgie, is het concept ook uitgerold in winkels in Engeland en Duitsland. Tijdens de kick-off zijn er 12 video’s beschikbaar op drie destinaties: New York, Rhodos en diverse kamertypes en points of interests in de virtuele tour. De video’s zijn gemaakt door Visualise en een filmpje van hoe dit in zijn werk ging is hier terug te zien.

Eigen video mogelijk

Natuurlijk is de industrie ook hard bezig met het ontwikkelen van eigen VR video’s. Zo is The Creative Lab in Nederland (onderdeel van ADE, NHTV) bezig met een eigen VR video voor de Oculus. Deze toepassing zal voor de reisindustrie uiteindelijk ook interessanter zijn, zodat klanten die een VR bril willen proberen, ook daadwerkelijk op de accommodaties ‘kunnen staan’ die de touroperator aanbiedt.

De video’s gemaakt door Visualise voor Neckermann/Thomas Cook bevatten bijvoorbeeld ook VR films van een Smartline hotel op Rhodos en een Sunconnect hotel op Cyprus.