Het eerste Belgische reiscongres voor online marketeers is vanmorgen succesvol van start gegaan. Meer dan 130 vakgenoten verzamelden zich in Brugge. Niet alleen Vlaamse collega’s maar ook vele Nederlanders zijn naar Brugge afgereisd voor dit inspirerende congres. Er was zoveel vraag naar dit congres dat er zelfs een wachtlijst was met tientallen geïnteresseerden. Gezien het interessante programma met 10 sprekers zal het volgend jaar geen enkele moeite zijn om het aantal bezoekers te verdubbelen.

De dag werd geopend door organisator Olivier Dujardin van Travelmedia. Hij gaf aan enorm trots te zijn op de enorme opkomst, en hoopte een terugkerend congres neer te kunnen zetten naar buitenlands voorbeeld.

De crisis voorbij
De Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois vervolgde het programma met allereerst een promotie verhaal over Brugge voor de (vele) Nederlandse collega’s. De impact van de recessie is voor Vlaanderen groter dan de gevolgen van de aanslagen van 11 september. Het aantal overnachtingen in Vlaanderen daalde met 2,6%. Daarentegen gingen meer mensen dan ooit op vakantie gingen, nu gaat 55% van de Vlamingen op vakantie, maar blijven vaak in België.

Het aantal hotels in Vlaanderen is minder dan 5%, maar veel meer hotels en regio’s bieden niet alleen informatie aan maar gaan ook steeds vaker de conversatie en transactie aan met de consumenten. Op dit moment is slechts 75% van de Vlamingen online (88% van de Nederlanders heeft toegang), een groei in België is dus zeker nog mogelijk. Daarbij blijft het aantal aankopen online in België nog achter op andere landen. Men gebruikt het vooral voor de oriëntatie. Na een eerste succesvolle transactie begint het gebruik wel te stijgen. Bourgeois verwacht de komende jaren nog een verdere stijging van het aantal online boekingen.

Vlaanderen gaat de vertegenwoordigende kantoren de komende tijd kritisch onder de loep nemen en evalueren. Het kantoor in Denemarken gaat bijvoorbeeld verdwijnen en wordt vervangen door online campagnes vanuit Brussel. De fysieke aanwezigheid zal dus af gaan nemen.