Deze maand is weer vakantiegeld-maand, iedereen krijgt een extraatje bij het salaris of het pensioen. Maar waar gebruiken we dit vakantiegeld nou voor dit jaar? ING deed onderzoek naar de besteding en ik deel graag met jullie de uitkomsten.

Vakantiegeld minder vaak besteed aan vakantie

Het vakantiegeld gaat minder vaak naar de vakantie in vergelijking met voorgaande jaren. De vakantie blijft wel de belangrijkste bestemming van het vakantiegeld. Dit is de uitkomst van de ING Vraag van Vandaag (gemiddeld 59 duizend respondenten).

Dit jaar geeft 38% het vakantiegeld uit aan vakantie. Dat was vorig jaar nog vier op de tien (41%). Iets minder dan een kwart (23%) besteedt het aan consumptieve uitgaven als een computer of nieuw meubilair. Ook gaat het vaker dan vorig jaar naar de spaarrekening (21%, was 19%) en het aflossen van schulden (18%, was 17%).

Meer thuisblijvers in 2012

Meer mensen blijven dit jaar thuis. Eerder gaf minder dan een kwart (25%) van de respondenten aan niet op vakantie te gaan. Dit jaar zijn er 27% thuisblijvers. Als dit jaar daadwerkelijk 2% meer Nederlandse huishoudens thuisblijven in plaats van op vakantie te gaan, komt dat in 2012 in totaal neer op 350.000 tot 400.000 extra thuisblijvers.

Lagere vakantie-uitgaven

Het consumentenvertrouwen is op dit moment heel laag. Cijfers van het CBS geven aan dat de koopbereidheid op het laagste niveau in bijna 7 jaar ligt. Door het gebrek aan vertrouwen zijn consumenten al enige tijd terughoudend met besteden. Dit heeft ook zijn uitwerking op vakantie, waar vier op de tien (40%) zegt dit jaar minder te besteden aan vakantie dan vorig jaar. Slecht 17% geeft aan meer te besteden.

Voor minder op reis

Toch blijven consumenten op vakantie gaan. Ze gaan hun vakantie-uitgaven reduceren en aanpassen aan hun situatie. Ze gaan korter, minder ver en minder vaak. Op locatie bezuinigen consumenten liever niet op hun uitgaven, dan passen ze liever de bestemming aan. Ook hier helpt internet de consument. Het vergelijken van locaties is vereenvoudigd (transparantie) en andere boekingsmethodes (huizenhuur/ruil direct met de eigenaar)  groeien gestaag.

Zie ook: www.ing.nl/economie.