Maarten Sinnecker van D-reizen geeft tijdens Emerce Performance een presentatie over het online resultaat van D-reizen over clicks en bricks. Maarten heeft veel ervaring bij internet bedrijven en werkt nu alweer enkele maanden bij D-reizen. D-reizen is een van de bekendste reismerken van Nederland met een naamsbekendheid van meer dan 90%. D-reizen is groot geworden door dingen anders te doen. In de afgelopen 10 jaar zijn er 50% minder reisbureaus maar volgens Maarten wil D-reizen juist doorgroeien van 180 naar 200 vakantiewinkels om meer persoonlijk advies te kunnen geven en minder als prijsvechter gezien te worden.

De online media mix van D-reizen
Maarten geeft inzicht in de verdeling van de online marketingmix op basis van traffic. Veruit bovenaan staat het directe verkeer. Meer dan 50% van het bezoek op D-reizen komt vanuit directe bezoekers (55%), daarna volgen SEO (15%) en SEA (15%), emailmarketing (5%), affiliate marketing (5%) en campagnes (5%). Deze cijfers zijn op basis van traffic. Als je naar conversie gaat kijken dan zijn de cijfers vooral bij SEA en e-mailmarketing hoger. Het afgelopen jaar is D-reizen met 15% gegroeid qua traffic en 20% op conversie.

Van prijsvechter naar persoonlijk advies
D-reizen gelooft in de reisadviseur en dat ze deze kennis moet mobiliseren. De 1.000 reisadviseurs zijn al in een virtuele organisatie ondergebracht, via de chatservice van “Daphne”. Iedere winkel kan inloggen op de chatservice. Momenteel komen er ongeveer 200 vragen per dag, waarbij D-reizen in haar statistieken ziet dat de conversie ook hoger is als een bezoeker in eerdere fase Daphne al heeft geraadpleegd. De koppeling van service naar online leidt tot een hogere conversie.

Social media is geen performance kanaal
Persoonlijk advies is waar D-reizen zich op wil onderscheiden, ook op social media zet D-reizen in op service en expert sessies. Social media wordt niet gezien als conversie kanaal maar ingezet als service en webcare. Ook worden expert sessies op social media (Facebook) georganiseerd.